Tuinproducten voor u op een rijtje gezet:

TuinTuin
04 juni 2013

Wat kun je tegen mieren doen in je tuin?

wat kun je tegen mieren doen in je tuin

Mieren in het gazon of op de stoep.


Mieren in de tuin vormen zelden een probleem. 

Vliegende mieren kunnen in de zomer en in de herfst wel voor hinder zorgen, vooral binnenshuis. Dit zijn paringszwermen. Na de paring verliezen de koninginnen hun vleugels en sterven de mannetjes. Het zwermen is dus maar van korte duur en kan buitenshuis helemaal geen kwaad.

Mieren in de tuin, wat kun je eraan doen?


Mieren doen geen kwaad aan je gazon. Ze volledig verbannen uit je tuin is onmogelijk en eigenlijk onnodig omdat ze afval en plantenresten opruimen. Is het vervelend omdat er kleine kinderen op het gazon spelen, dan kun je altijd een dekentje neerleggen.

Mieren houden niet van alle planten die in de tuin staan. Ze houden niet van sommige geuren en aroma's. Zet volgende planten op plaatsen in je tuin die je miervrij wilt houden of strooi de bladeren van deze planten bij het mierennest:

Afrikaantjes (Tagetes), goudsbloem (Callendula officinalis - tijdens de bloei), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), rozemarijn (Rosmarinus), kruizemunt (Mentha crispa) en tomaten (Solanum lycopersicum)
  • Giet kokend water in het nesthol, dat is heel effectief. Herhaal dit wanneer er weer mieren opduiken.
  • Als u mieren aantreft in de composthoop betekent dit dat de hoop te droog staat. U moet de composthoop omzetten en bevochtigen.
  • Leg simpelweg een koperen muntje of koperen draad bij het mierennest of in de loop van de mieren. Ze zullen een andere weg gaan kiezen.
  • Mieren houden er niet van om over een pad te gaan dat bezaaid is met koffiedik of gemalen rode peper.
  • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen het strooien wel herhalen.
  • Heel milieuvriendelijk: vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen.
  • strooi een ononderbroken lijn baking soda om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen


mieren in de tuin
Tegen vliegende mieren bestaan (nog) geen alternatieve bestrijdingsmethoden maar dat is ook niet echt nodig. Meestal stijgt een zwerm vliegende mieren snel op en heb je er nadien geen last meer van. Dit is iets wat hooguit enkele keren per jaar gebeurt op een warme dag

Leg huismiddeltjes als kaneel, citroensap, koper en zelfs waspoeder op de plaats waar de mieren uw huis binnenkomen. Mieren mijden deze stoffen en blijven weg.


bron: https://www.duurzaamthuis.nl en https://www.zonderisgezonder.be

Op deze site vindt je veel milieuvriendelijke manieren om je tuin, huis en terras schoon te houden van insecten: oma weet raad

Geen opmerkingen: