Het is en blijft te nat, wat kun je doen?

Het is en blijft te nat, wat kun je doen?
klik op de afbeelding om verder te lezen
  Wat kun je tegen mieren doen in je tuin?

Wat kun je tegen mieren doen in je tuin?

De Grasdokter-mieren in de tuin, wat doe je er tegen?

Mieren in het gazon, tuin en op de stoep.

mieren in de tuin


Simpele trucs die je kunt doen tegen overlast van mieren.

Vliegende mieren kunnen in de zomer en in de herfst wel voor hinder zorgen, vooral binnenshuis. Dit zijn paringszwermen. Na de paring verliezen de koninginnen hun vleugels en sterven de mannetjes. Het zwermen is dus maar van korte duur en kan buitenshuis helemaal geen kwaad.

Mieren in de tuin, wat kun je eraan doen?

Mieren doen geen kwaad aan je gazon. Ze volledig verbannen uit je tuin is onmogelijk en eigenlijk onnodig omdat ze afval en plantenresten opruimen. Is het vervelend omdat er kleine kinderen op het gazon spelen, dan kun je altijd een dekentje neerleggen.

Mieren houden niet van alle planten die in de tuin staan. Ze houden niet van sommige geuren en aroma's.

Waarom mieren in je gazon

Mieren houden van droge grond en zoeken graag een rustig stuk tuin uit. Daarnaast moet er water en voeding, zoals plantenresten, te vinden zijn en een mogelijkheid tot beschutting. Voldoet jouw gazon aan hieraan? Dan is de kans groot dat mieren zich graag in jouw grasmat gaan nestelen.

Mieren houden niet van bepaalde geuren en planten

Zet de volgende planten op plaatsen in je tuin die je miervrij wilt houden of strooi de bladeren van deze planten bij het mierennest:


Hoe krijg je de mieren weg in de tuin of het gazon:

  • Giet kokend water in het nest hol, dat is heel effectief. Herhaal dit wanneer er weer mieren opduiken.
  • Als je mieren aantreft in de composthoop betekent dit dat de hoop te droog staat. Je moet de composthoop omzetten en bevochtigen.
  • Leg een koperen muntje of koperen draad bij het mierennest of in de loop van de mieren. Ze zullen een andere weg gaan kiezen.
  • Mieren houden er niet van om over een pad te gaan dat bezaaid is met koffiedik of gemalen rode peper.
  • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen het strooien wel herhalen.
  • Heel milieuvriendelijk en beste tip: vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen.
  • strooi een ononderbroken lijn baking soda om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen

Meestal stijgt een zwerm vliegende mieren snel op en heb je er nadien geen last meer van. Dit is iets wat hooguit enkele keren per jaar gebeurt op een warme dag.

Mieren in huis

Leg huismiddeltjes als kaneel, citroensap, koper en zelfs waspoeder op de plaats waar de mieren uw huis binnenkomen. Mieren hebben een hekel aan deze stoffen en blijven weg.

Lees meer over insecten en ongedierte in het gazon>

Op de site oma weet raadt vindt je veel milieuvriendelijke (ouderwetse)manieren om je tuin, huis en terras schoon te houden van insecten en ongedierte.

Meer over insecten in de tuin:

insecten in het gazon

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!