Maaien van het gazon

het gazon maaien


Het maaien van het gazon is erg belangrijk voor de weerstand en het onderhoud van de grasmat.

De ideale maaihoogte is 3 a 4 cm.

gazon maaien

Als het gazon regelmatig gemaaid wordt blijft de plant goed groeien en verstevigen de wortels van het gras.

Te lang gras zorgt dat de plant bij de wortels te weinig licht krijgt maar te kort maaien maakt de plant kwetsbaarder en zal eerder mos en onkruidgroei bevorderen.


Gazon maaien hoe,wat en wanneer:


Een maaihoogte van een bestaand gazon op 2 tot 3 cm is de ideale maaihoogte.

In het groeiseizoen dient u , afhankelijk van het weer, soms wel 2x in de week het gras te maaien. Dit is ongeveer van maart tot en met oktober

gras maaien


In het najaar kunt u het beste bij de laatste maai-beurten het gazon iets langer maaien. Als het gras iets langer de winterperiode in gaat heeft het namelijk ook meer weerstand.

Na het leggen van graszoden kunt u de grasmat al na 1 week maaien. 

Hierbij dient u de grasmaaier in de hoogste stand te zetten en alleen de topjes van het gras af te maaien. Bij iedere maai-beurt zet u daarna de maaier weer een standje lager totdat u op de juiste maai-hoogte bent. Rij bij de eerste keer maaien van de pas gelegde graszoden voorzichtig over het gazon omdat graszoden dan nog niet helemaal vastgegroeid zijn omdat u anders de grasmat met de grasmaaier los zou kunnen trekken.

Ook bij pas ingezaaid gazon is maaien belangrijk.

Begin pas met maaien als de grassprietjes rond de 10cm hoog gegroeid zijn. 
Maait u eerst alleen de topjes van de gras sprietjes af. Zet daarna de maaier elke maaibeurt een standje lager totdat u op de gewenste maaihoogte bent.

Regelmatig het gras maaien bevordert de wortelgroei van de plant.


Zorgt u voor scherpe messen van de grasmaaier en vang het maaisel op in een bak.

maaier schoonmaken
Laat uw grasmaaier elke winter nakijken en de messen slijpen.

Samengevat alles over gras maaien: 

 • Maai het gras van mei tot oktober.
 • Maai elke week het gazon.
 • Maai het gras als het droog is.
 • Maai het gras niet te kort.
  • Nieuw gazon zodra het circa 10 cm lang is, maaien op 6 a 7 cm.
  • Sier en schaduwgras op 2 cm.
  • Speelgras op 4 a 5 cm.
 • Laat het gras niet te lang worden.
 • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras in 1 keer af.
 • Maai bij temperaturen boven de 25 graden minder kort.
 • Zorg dat je bij het maaien steeds een ander spoor hebt.


Meer over maaien van het gazon:Wanneer moet ik voor het eerst het gazon maaien?

Bij de eerste keer maaien na het inzaaien dient het gras ongeveer 10 cm hoog te zijn. Zet de maaier in de hoogste stand. Elke maai-beurt gaat u een stand lager totdat de gewenste hoogte is bereikt. Na het leggen van graszoden kunt u al na 1 week het gras maaien. Zet ook nu de maaier in de hoogste stand en rijdt voorzichtig over de graszoden heen(anders trekt u de graszoden los). Bij elke maai-beurt de grasmaaier een stand lager zetten totdat de gewenste hoogte is bereikt. Zorg altijd voor scherpe messen om geel-vorming van het gazon te voorkomen Afhankelijk van de grootte van het te maaien oppervlakte heeft u de keuze tussen een handmaaier of een gemotoriseerde grasmaaier. Een kooimaaier is geschikt voor sier- en schaduwgazon's. Een cirkelmaaier kan het beste voor speelgazon's en sportvelden worden gebruikt.


Hoe kort moet ik het gras maaien?

Gras te kort maaien is niet goed!. Dit kan tot groeistoornissen, vergeling en mos-groei leiden. Speelgazon heeft een ideale maai-hoogte van 4cm.Siergazon en Schaduwgazon heeft een ideale maai-hoogte van 2cm.Pas ingezaaid gras en pas gelegde graszoden dienen eerst in de hoogste stand gemaaid te worden waarbij met iedere maai-beurt de maaier lager gezet wordt tot u op de gewenste maai-hoogte bent. Bij droogte dient u het gras niet te kort te maaien. De wortels kunnen dan optimaal gebruik maken van de voedingsreserves vanuit het blad.Kan het maaisel na het maaien blijven liggen?

Alleen als het gras droog is en goed versnipperd is mag het blijven liggen. Bij vochtig en langer gras kan er vervilting ontstaan wat tot verstikking en schimmelgroei kan leiden. Advies: gebruik een opvangbak.Het gras is dor en geel na het maaien, hoe komt dit?

Het gazon is waarschijnlijk vervilt en het gras is te lang geweest. Dit betekent dat aan de onderzijde oude grasresten de toevoer van water, lucht en licht belemmeren. Het gras heeft een opknapbeurt nodig: verticuteren, bij zaaien en bemesten met de juiste bemesting is ons advies. Na een paar weken zult u een wereld van verschil zien! Check ook de grasmaaier: een bot mes veroorzaakt ook gele afgebroken puntjes aan het gras


Hoe kan ik zien dat een grasmaaier niet scherp is?

De grassprietjes zullen niet goed afgemaaid worden maar als het ware breken. Dit veroorzaakt een geel kleuring aan de bladsprietjes oftewel gele puntjes. Je kan een papier langs de messen laten "afknippen". Het papier moet haarscherp afgesneden worden. Is dit niet het geval dan is het nodig de messen te laten slijpen.
bot mes grasmaaier

Ook interessant om te lezen:

2 opmerkingen:

Harrk zei

Ik heb 2,5 weken geleden grasingezaaid en me laten adviseren om een kooimaaier te kopen. Hier lees ik dat gras de eerste keer min. 10 cm lang moet zijn en dan maaien op 7 cm. Maar de hoogste stand van mijn kooimesmaaier is 4 cm.
Wat te doen?

de Grasdokter zei

U kunt dan gewoon de hoogste stand aanhouden en wat eerder gaan maaien als het gras rond de 6-7 cm is.