Maaien van het gazon


Het maaien van het gazon is een wekelijks terugkerend werkje maar erg belangrijk.

maaien gazon


Als het gras regelmatig gemaaid wordt blijft de plant goed groeien en verstevigen de wortels van het gras.

Te lang gras zorgt dat de plant bij de wortels te weinig licht krijgt

Te kort maaien maakt de plant kwetsbaarder en zal eerder mos en onkruidgroei bevorderen.


Gazon maaien hoe,wat en wanneer:


Een maaihoogte van het gazon op 2 tot 3 cm is de ideale maaihoogte.

In het groeiseizoen dient u , afhankelijk van het weer, soms wel 2x in de week het gras te maaien.
gras maaien

In het najaar kunt u het beste bij de laatste maai-beurten het gras iets langer maaien. Als het gras iets langer de winterperiode in gaat heeft het ook meer weerstand.

Na het leggen van graszoden kunt u de grasmat al na 1 week maaien. Hierbij dient u de maaier in de hoogste stand te zetten en alleen de topjes af te maaien. Bij iedere maai-beurt zet u de maaier weer een standje lager totdat u op de juiste maai-hoogte bent.


Ook bij pas ingezaaid gazon is maaien belangrijk. Maait u eerst alleen de topjes af . Regelmatig het gras maaien bevordert de wortelgroei van de plant.

Zorgt u voor scherpe messen en vang het maaisel op in een bak.

Laat uw grasmaaier elke winter nakijken en de messen slijpen.
maaier schoonmaken

  • Wanneer moet ik voor het eerst het gazon maaien?

Na het inzaaien dient het gras ongeveer 10 cm hoog te zijn. Zet de maaier in de hoogste stand. Elke maai-beurt gaat u een stand lager totdat de gewenste hoogte is bereikt. Na het leggen van graszoden kunt u al na 1 week het gras maaien. Zet ook nu de maaier in de hoogste stand en rijdt voorzichtig over de graszoden heen(anders trekt u de graszoden los). Bij elke maai-beurt de grasmaaier een stand lager zetten totdat de gewenste hoogte is bereikt. Zorg altijd voor scherpe messen om geel-vorming van het gazon te voorkomen.

  • Hoe kies ik een goede maaimachine?

Afhankelijk van de grootte van het te maaien oppervlakte heeft u de keuze tussen een handmaaier of een gemotoriseerde grasmaaier. Een kooimaaier is geschikt voor sier- en schaduwgazon's. Een cirkelmaaier kan het beste voor speelgazon's en sportvelden worden gebruikt.

top 10 robotmaaiers>>

  • Hoe kort moet ik het gras maaien?

Te kort maaien is niet goed!. Dit kan tot groeistoornissen, vergeling en mos-groei leiden. Speelgazon heeft een ideale maai-hoogte van 3-4cm

Siergazon en Schaduwgazon heeft een ideale maai-hoogte van 2cm

Pas ingezaaid gras en pas gelegde graszode dienen eerst in de hoogste stand gemaaid te worden waarbij met iedere maai-beurt de maaier lager gezet wordt tot u op de gewenste maai-hoogte bent.

Bij droogte dient u het gras niet te kort te maaien. De wortels kunnen dan optimaal gebruik maken van de voedingsreserves vanuit het blad.

  • Kan het maaisel na het maaien blijven liggen?

Alleen als het gras droog is en goed versnipperd is mag het blijven liggen. Bij vochtig en langer gras kan er vervilting ontstaan wat tot verstikking en schimmelgroei kan leiden. Advies: gebruik een opvangbak.

  • Het gras is dor en geel na het maaien, hoe komt dit?

Het gazon is waarschijnlijk vervilt en het gras is te lang geweest. Dit betekent dat aan de onderzijde oude grasresten de toevoer van water, lucht en licht belemmeren. Het gras heeft een opknapbeurt nodig: verticuteren, bij zaaien en bemesten met de juiste bemesting is ons advies. Na een paar weken zult u een wereld van verschil zien!Check ook de grasmaaier: een bot mes veroorzaakt gele afgebroken puntjes aan het gras.

  • Hoe kan ik zien dat een grasmaaier niet scherp is?

botte maaier De grassprietjes zullen niet goed afgemaaid worden maar als het ware breken. Dit veroorzaakt een geel kleuring aan de bladsprietjes oftewel gele puntjes. Je kan een papier langs de messen laten "afknippen". Het papier moet haarscherp afgesneden worden. Is dit niet het geval dan is het nodig de messen te laten slijpen.