Het gazon winterklaar maken

Stappenplan gazon winterklaar maken


1. Verwijder bladeren en grasresten van het gazon. Hiermee voorkomt u dat er een storende "vilt laag" in het gras komt waarop schimmels graag groeien.

Ook kan het zonlicht het blad bereiken en kan er fotosynthese plaatsvinden. Tevens droogt bij zonnig weer het gras sneller en beter op. Wat kunt u nog meer doen....

2. Verticuteer het gazon

Het is goed de grond open te maken zodat lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Op deze manier kan het gras goed bemesting en water opnemen waardoor het ook beter groeit en herstelt. Bij een zacht najaar kunt u gerust nog het gazon verticuteren. Het gras heeft dan de kans om te herstellen en schoon en gezond de winter in te gaan

of gebruik gazon pur of micro gazonplus: verticuteren is dan niet nodig

bestel online microgazon plus>>

3. Hark het gazon goed schoon.
Schrik niet van de hoeveelheid (dode) grasresten die na het verticuteren verwijderd moeten worden. Dit is heel normaal. Een open en doorluchtig gazon zal snel herstellen. Zaai eventueel kale plekken bij. 

Het jonge gras zal snel ontkiemen bij een temperatuur boven 5 graden s'nachts).

Schrik niet van de hoeveelheid (dode) grasresten die na het verticuteren verwijderd moeten worden. Dit is heel normaal. Een open en doorluchtig gazon zal snel herstellen. Zaai eventueel kale plekken bij. Het jonge gras zal snel ontkiemen bij een temperatuur boven 5 graden s'nachts).

4. Strooi de goede bemesting op het gras.

De grond zelf levert bij goede temperaturen al meststoffen die door de grasplanten opgenomen kunnen worden. Vaak is dit niet voldoende voor een mooie volle groene grasmat. Mengmest is een veelgebruikte bemesting waarin basisstoffen zitten om de plant sterk, stevig en met voldoende weerstand de winter in te laten gaan. Een sterk en gezond gazon zorgt voor minder problemen in de rest van het jaar. Laat u goed voorlichten over het gebruik van meststoffen. Er zijn veel verschillende samenstellingen, zowel kunstmest als organische mest. Wat u ook gebruikt, het moet een juiste aanvulling zijn op de tekorten van de ondergrond. Let wel: overdaad schaadt !

U kunt de juiste meststoffen online bestellen in : de webshop van de grasdokter

 5. Laat het gras iets langer de winter ingaan.

Wanneer u het gras iets langer de winter in laat gaan heeft de grasplant meer weerstand. Mos krijgt zo ook minder kans om te groeien. Maai het gras zolang u nog ziet dat het groeit( meestal tot eind oktober) en stel de maai-hoogte in op 4 cm.

6. Strooi kalk op het gras in Januari of Februari.

 bestel groen kalk online>>
bestel kalk online

Kalk zorgt voor een goede PH-waarde van de grond. Bij een goede PH-waarde zal de plant ook beter de meststoffen kunnen opnemen. Kalk heeft daarnaast een werking van circa 10 maanden zodat het hele groeiseizoen de kalk zijn werking heeft.7. En verder:

* Loop niet teveel over het gras als het nat of bevroren is.

* Laat sneeuw op het gras gewoon liggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten