De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!

  Het gazon winterklaar maken

Het gazon winterklaar maken

De Grasdokter-gazon winter klaar maken

Gazon winterklaar maken

gazon winter klaar maken

Stappenplan gazon klaar maken voor de winter:

Als het gazon goed en gezond de winter in gaat komt het ook beter de winter uit waardoor je in het voorjaar sneller kan genieten van een mooi gazon met weinig onderhoud.


1.   De eerste stap om het gazon winterklaar te maken is het verwijderen van bladeren en grasresten van het gazon. Hiermee voorkomt u dat er een storende "vilt laag" in het gras komt waarop schimmels graag groeien.
Tevens droogt dan bij zonnig weer het gras sneller en beter op. 


Wat kunt u nog meer doen het gazon winter klaar te maken?


2.Verticuteer het gazon

microgazon plus

Het is goed de grond open te maken zodat lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Op deze manier kan het gras goed bemesting en water opnemen waardoor het ook beter groeit en herstelt. 

Bij een zacht najaar kunt u nog heel goed het gazon verticuteren. Het gras heeft dan de kans om te herstellen en schoon en gezond de winter in te gaan.
Bij gebruik van gazon pur of micro gazonplus is verticuteren zelfs niet nodig.gazon winter onderhoud


3.Hark het gazon goed schoon en zaai kale plekken bij.

Schrik niet van de hoeveelheid(dode)grasresten die na het verticuteren verwijderd moeten worden. Dit is heel normaal. Een open en doorluchtig gazon zal snel herstellen. Zaai eventueel kale plekken in het gazon bij. Het jonge gras zal snel ontkiemen bij een temperatuur boven 5 graden 's nachts. De open plekken in het gras kunnen dichtgroeien zodat mos of onkruid hier geen kans krijgen.

4.Strooi de goede bemesting op het gazon.

De grond zelf levert bij goede temperaturen al meststoffen die door de grasplanten opgenomen kunnen worden. Vaak is dit niet voldoende voor een mooie volle groene grasmat. 

Mengmest is een veelgebruikte bemesting waarin basisstoffen zitten om het gazon sterk, stevig en met voldoende weerstand winterklaar te maken. Een sterk en gezond gazon zorgt voor minder problemen in de rest van het jaar. 

DCM mix 6 is ook een zeer goede najaars-mix voor het gras

Laat u goed voorlichten over het gebruik van meststoffen. Er zijn veel verschillende samenstellingen, zowel kunstmest als organische mest. Wat u ook gebruikt, het moet een juiste aanvulling zijn op de tekorten van de ondergrond. 

Let wel: overdaad schaadt!


Artikel:soorten bemesting voor het gazon>In  de webshop van de grasdokter vindt u de beste producten voor het gazon

gazon winter


5.Laat het gras iets langer de winter ingaan.

Wanneer u het gras iets langer de winter in laat gaan heeft de grasplant meer weerstand. Mos krijgt zo ook minder kans om te groeien. Maai het gras zolang u nog ziet dat het groeit(meestal tot eind oktober)en stel de maai-hoogte in op 4 cm.


6.Strooi kalk op het gras in Januari of Februari.


kalk voor gazon

Kalk zorgt voor een goede PH-waarde van de grond. Bij een goede PH-waarde zal de plant ook beter de meststoffen kunnen opnemen. Kalk heeft daarnaast een werking van circa 10 maanden zodat het hele groeiseizoen de kalk zijn werking heeft.

Bekijk de video van DCM hoe het gazon klaar te maken voor de winter:7.En verder:


*Loop niet teveel over het gras als het nat of bevroren is.

*Laat sneeuw op het gras gewoon liggen


Overzicht van alle artikelen over onderhoud van het gazon in het najaar>>