Volg mij en ontvang gratis het kleine gazon boekje én tips in je mailbox: klik hieronder

  Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

wat voor grond heb ik in mijn tuin

Wat is bodemleven in tuin en gazon?bodemlevenIn de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen ... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo breken ze organische stof af tot voedingselementen met als restproduct humus dat de bodemstructuur verbetert.


Dus alles zit in de bodem en dat is dé basis voor een mooie tuin:

Alles start bij de bodemkwaliteit! Zoals onze botstructuur de basis is van een gezond lichaam, zo is de bodemkwaliteit de basis voor een gezonde evenwichtige plantengroei. Een rijk en gevarieerd bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht, planten die minder snel ziek worden en plantenwortels die beter zullen groeien. Dit zie je ook bovengronds terug! Bovendien kan het bodemleven voedingselementen in de bodem (uit meststoffen, plantresten, groenbemesters ... ) vrijmaken waardoor deze beschikbaar worden voor de planten. Ook zorgt het gevarieerde bodemleven voor een goede bodemstructuur: denk maar aan regenwormen die kleine gangen boren waardoor de bodemstructuur van zware gronden luchtiger wordt.

Wist je dat

ruim een kwart van alle biodiversiteit in de bodem leeft? Wanneer je een gezonde rijke bodem hebt en er een theelepel grond uit zou halen, heb je al meer organismen dan dat er mensen op de aarde zijn.

Wat kan je zelf doen voor een beter bodemleven?


Test je bodem:
bodem analyse testkit
informatie bodemanalyse testkit


of bekijk de video over de bodemanalyse:1.Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bodemverontreiniging veroorzaken. Bovendien hebben ze vaak een negatief effect op de goede micro-organismen in de bodem. Het bodemleven kan verstoord geraken en ziekten en plagen kunnen toenemen (in plaats van afnemen).

2.Gebruik van organische meststoffen

De organische stof, aanwezig in meststoffen van DCM, leveren voedsel voor het bodemleven. Geef de planten, het gazon en groenten en fruit zowel in maart-april als in mei-juni een goede bemestingsbeurt zodat zowel de planten als het bodemleven gevoed en gestimuleerd worden.

3.Toevoegen van DCM Bodemactivator

Deze organische bodemverbeteraar doet veel meer dan koemest, wat alleen zorgt voor humusverbetering.  DCM Bodemactivator bevat nuttige micro-organismen die zorgen voor een betere bodemvruchtbaarheid en een rijk en divers
bodemaktivator
Bodemaktivator
bodemleven. Die nuttige bacteriën, 
Bacillus sp., zorgen eveneens voor een betere opname van de voedingselementen, een groter worteloppervlak en daarmee een optimale plantengroei. 
DCM Bodemactivator is bij ons bedrijf Steenbergen Graszoden Vinkel en in onze webshop verkrijgbaar.
De positieve gevolgen:
  • Actiever en rijker bodemleven
  • Verbeterde bodemvruchtbaarheid
  • Verhoogd vochthoudend vermogen
  • Betere drainage
  • Luchtige bodemstructuur

4.Gebruik van groenbemesters

Het gebruik van groenbemesters zorgt voor aanvoer van vers organisch materiaal als voeding voor het bodemleven. bron: dcm-info.nl/hobby/tuintips