Hondsdraf in het gazon

Hondsdraf in het gazon

Hondsdraf in het gazon; hoe kom je er van af!

Wat doe je met Hondsdraf in het gazon

Hondsdraf in gazon bestrijden


Hondsdraf is een kruipende vaste plant, deze herken je aan de violetgekleurde bloemen. De lange uitlopers kruipen overal tussendoor.

Je moet hondsdraf met wortel en al verwijderen. Dat gaat gemakkelijk door middel van wieden, schoffelen of hakken.

Hondsdraf groeit op vrijwel alle grondsoorten. Het kruid wortelt oppervlakkig en is daardoor makkelijk weg te schoffelen.

Hondsdraf in een gazon valt moeilijk te bestrijden aangezien de wortels in de grasmat verweven. 

Gras groeit in de schaduw altijd moeilijker terwijl hondsdraf daar geen enkel probleem mee heeft dus uiteindelijk zal het hondsdraf het gras dan ook helemaal verdringen.

Hondsdraf is bijna niet biologisch te verwijderen. Het meest effectief is het gewoon (met wortel en al) uit het gras plukken. Dat moet je wel ieder jaar herhalen, want je krijgt niet alle wortels echt weg. Dat is nog wel te doen als er nog niet teveel staat of als je een hele kleine oppervlakte wilt bewerken.

Trek alle wortels uit de grond. Als de grond los is, kun je de wortels waarschijnlijk gemakkelijk lostrekken. In sommige gevallen kunnen de wortels echter erg hardnekkig zijn. Pak de wortels bij het bovenste deel vast en oefen stevige druk uit totdat de wortels loskomen.

Het kan zijn dat je een onkruidsteker nodig hebt. Dit is een hulpmiddel dat een platte punt heeft en dat je kan helpen om lastige planten en planten met diepe wortels te verwijderen.


onkruid lepelonkruidsnijderpaardebloemtrekker


Controleer de aarde nadat je de wortels handmatig verwijderd hebt. Als er stukken wortel in de grond blijven zitten, kan de plant terugkomen. Zaai kale plekken bij.Kan ik azijn, zout of bleekwater gebruiken?

Azijn, zout of bleekwater zijn schadelijk voor de plant én het milieu. Gebruik het dus niet! maar wat kun je dan wel doen? Een van de tips die gegeven wordt is het gebruik van kokend water. Dit kan zeker een effectieve oplossing zijn, al moet je er wel rekening mee houden dat de wortel vaak erg stevig is en dus pas na een aantal keer zal afsterven. Aangezien het gebruik van kokend water geen schade aan het milieu toebrengt kun je dit zo vaak herhalen als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat de wortels van de planten eromheen ook beschadigd kunnen raken, dus kies voor het bestrijden van onkruid in de border of het gazon liever niet voor kokend water.

Hoe kom ik definitief van hondsdraf af?

Het antwoord is eenvoudig: nooit. Hulpmiddelen, in de vorm van chemische middelen helpen natuurlijk wel, maar dat is maar voor even. Vooral in nieuw aan te leggen tuinen op voorheen braakliggende bouwgrond is het een komen en gaan van allerlei soorten onkruiden. Is het ene lastige onkruid verdwenen, dan staan er weer andere onkruiden klaar om hun plaats in te nemen. Het gebruik van gif maakt hier dan ook de tuinliefhebber vooral armer en de chemische industrie weer rijker. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk nooit goedkoop.

tip

Hondsdraf is toch wel ergens goed voor. 

Het blad van Hondsdraf wordt namelijk gebruikt tegen zweren, zwellingen en jeuk. Heb je last van jeuk door brandnetels? Hondsdraf groeit bijna altijd in de buurt van brandnetels en laat de jeuk verdwijnen wanneer er met het blad overheen gewreven wordt.

klaver in gazon bestrijden

Kom ook meer te weten over klaver in het gazon behandelen..
kennisbank gazon


 
    Alle onderwerpen gazon op een rijtje


De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!