Aanbevolen post

10 tips voor het winterklaar maken van je gazon

10 tips voor het winterklaar maken van het gazon 10 tips voor het winterklaar maken van je gazon Het winterklaar maken van je gazon is bela...

  Onkruid verwijderen in het gazon

Onkruid verwijderen in het gazon

De Grasdokter -de beste manier om onkruiden te verwijderen in het gazon

Hoe verwijder je onkruiden in het gazon?

onkruid verwijderen in gazon


Onkruiden in de tuin, gazon of stoep, je ontkomt er niet aan. 

Onkruiden verwijderen in het gazon of border is een steeds terugkerend klusje wat niet altijd even leuk is. 

Je kunt het jezelf wel een stuk makkelijker maken met de volgende tips:

Onkruid verwijderen met de hand

Met de hand kun je netjes werken en onkruid goed verwijderen zodat je het gazon grotendeels kunt sparen. Eventueel kale plekken die dan ontstaan dien je bij te zaaien voordat er weer nieuw onkruid gaat groeien.

Onkruid wieden met droog weer gaat heel goed. Als de grond wat nat is gaat dit klusje een stuk moeilijker.

Begin op tijd met onkruid verwijderen

In het voorjaar kun je het gazon verticuteren, bemesten en bijzaaien, Veel onkruiden heb je dan al te pakken. Hardnekkige onkruiden (met diepe penwortels)zul je nog moeten verwijderen. Deze onkruiden zullen met het verticuteren niet verdwijnen.


Als je er vroeg bij bent en het regelmatig bijhoudt, heb je er uiteindelijk minder werk aan.


Tegenwoordig hebben we zachte winters waardoor het onkruid het hele jaar door groeit. Dus ook in de winter kun je onkruid verwijderen.

Hoe kan je de kans op de groei van onkruid en mos in het gazon verkleinen?

Onkruid en mos in het gazon kun je verminderen door het gras in topconditie te houden. Gras dat gezond en dichtbegroeid is laat immers weinig ruimte voor onkruid en mos. 

Strooi elk seizoen goede bemesting op het gazon. 

Regelmatig de grond open prikken met een riek of gavel zorgt ervoor dat de wortels zuurstof , vocht en voeding op kunnen nemen. Een dichtgeslagen grond heeft kale en gele plekken tot gevolg waar onkruiden makkelijk en snel willen groeien.

Tussen de planten bedek je de bodem het best met schors, kastanje-houtsnippers of levende bodembedekkers. Zo leg je een fysische barrière aan, waardoor onkruidzaadjes nauwelijks plaats krijgen om zich te ontwikkelen. 

Een tipje van de sluier Hoe wij graszoden kweken zonder onkruid>


Voor de stoep en straat zijn er hele handige onkruidborstels en schrapers:

klik op de foto voor meer informatie over deze onkruidverwijderaars

onkruidborstelonkruidborstelonkruidschraperonkruidschraper





Veelgestelde vragen over onkruid:


Waarom groeit onkruid zo snel

Onkruiden zijn meester in voortplanten. Ze doen er alles aan om hun soort te laten overleven en zijn daarin erg efficiënt. Hun lichte zaden verspreiden zich gemakkelijk via de wind. Wanneer die op een vruchtbare bodem landen, voelen ze zich meteen thuis en beginnen ze te kiemen. De plantjes groeien in sneltempo en produceren weer nieuwe zaadjes om snel te verspreiden.



Hoe voorkom je onkruid en mos in het gazon

Onkruid en mos in het gazon kan je verminderen door het gras in topconditie te houden. Gras dat gezond en dichtbegroeid is laat immers weinig ruimte voor onkruid en mos.



Hoe voorkom je onkruid in de borders en tussen de planten

Bedek de grond met schors, kastanje-houtsnippers of levende bodembedekkers. Zo leg je een barrière aan waardoor onkruidzaadjes nauwelijks plaats krijgen om zich te ontwikkelen



Hoe zit het met bestrijdingsmiddelen voor onkruid?

Houdt er rekening mee dat er vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen meer zijn om onkruid goed aan te pakken. Bestrijdingsmiddelen worden steeds meer vervangen door biologische middelen wat de natuur, het grondwater én onze gezondheid natuurlijk ten goede komt.

Bestrijdingsmiddel chemisch:   bestrijdingsmiddel biologisch:




Nog meer handig gereedschap om onkruiden te verwijderen in het gazon: 






Andere artikelen over onkruid in het gazon:




De beste middelen om onkruid en insecten in de tuin aan te pakken>>




De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!