Wat is de beste bemesting voor het gazon

Wat is de beste bemesting voor het gazon

Wat is de beste voeding voor het gazon

De Grasdokter - wat is de beste bemesting voor het gazon wat is de beste bemesting voor het gazon

bemesting gazon


Gazon bemesting

Kunstmest of organische voeding?

Organische mest zorgt ervoor dat je gazon goed kan groeien en dat de bodem een goede structuur krijgt

organische gazon mest

Een groot voordeel is dat organische bemesting voor je gazon ook het bodemleven activeert. 

Het zijn kleine korreltjes gemaakt van allerlei organische materialen

Naast voedingsstoffen zitten in organische mest ook belangrijke bacteriën en schimmels. Ook wel bacteriën, die de viltlaag goed kunnen verteren en mosgroei helpen voorkomen.

Dit heeft een verbeterde bodemstructuur tot gevolg. Dat heeft dan weer als gevolg dat de grasplanten zich in een betere omgeving bevinden en daarom ook beter ziekteresistent. 

Een ander groot voordeel van organische mest is dat deze veelal langer werkt dan kunstmest. Anders gezegd, de korrels van organische bemesting geven vaak voor drie tot vier maanden voeding af aan je gazon. Hierdoor zal het gazon niet snel beschadigen door een overmaat aan voeding. 
Ook kun je prima met zonnig weer deze bemesting strooien.Kunstmest daarentegen heeft een zeer snelle werking en is dus een uitstekende oppepper voor het gazon. 

kunstmest


Verder heeft kunstmest niet veel voordelen voor het gazon vergeleken met organische bemesting. 

Een groot nadeel van kunstmest is ten eerste dat het een stuk meer zout bevat dan organische bemesting. Hierdoor kan de grond van je gazon van kwaliteit verminderen naar verloop van tijd. 

Ten tweede lost kunstmest sneller op in water dan organische bemesting. Hierdoor heb je dus meer kunstmest nodig en zijn dus uiteindelijk de kosten misschien wel hoger dan met organische bemesting. 

Let bij kunstmest wel extra op dat je niet te veel voedingsstoffen geeft aan het gazon. Ook kan het gazon bij kunstmest sneller verbranden.

Voor het maken van kunstmest is ook veel gas nodig. Sinds de energieprijzen zijn gestegen is ook de prijs van kunstmest erg gestegen.

Het verschil in prijs met organische bemesting is minimaal geworden. Dat is dus ook een goede reden om organische bemesting te gebruiken

Conclusie wat de beste bemesting is voor je gazon?

Wil je snel resultaat? gebruik dan kunstmest

Wil je een beter resultaat op langere termijn? gebruik organische bemesting


Lees ook het artikel: Hoe krijg je een mooi groen gazon


geel gazon groen krijgen