Onkruid Vingergras in gazon

Onkruid Vingergras in gazon

Hoe glad vingergras bestrijden en voorkomen

vingergras in gazon


Vingergras in een vervelend en veelvoorkomend onkruid dat van zon en hoge temperaturen houdt. Vingergras is een eenjarige plant en gaat aan het einde van het jaar dood. Deze grassoort verspreidt duizenden zaadjes die in het voorjaar beginnen te groeien. Met preventieve maatregelen, uitroeiing en de juiste zorg voor je gazon kun je deze hardnekkige indringer buiten houden.

Vingergras onderscheiden we in 2 soorten: harig en glad vingergras. Harig vingergras wordt ook wel bloedgierst genoemd door de kenmerkende “rode” kleur van de kiembladeren en later de stengels

Vingergras in het gazon bestrijden

Vingergras kruipt direct als hij de eerste keer gemaaid wordt. Net als bij hanenpoot is de eerste keer maaien na het inzaaien van het gazon belangrijk. Door het gras lang te laten groeien en dan in 1 keer kort terug maaien, maai je onder het groeipunt van het vingergras. 

Dat is de eerste mogelijkheid om het vingergras te beheersen. 

Vingergras wat de eerste klap overleeft moet je aanpakken door de stengels omhoog te harken en zo dicht bij de rozet de stengels af te maaien. Ook het afsnijden of afsteken van de stengels dicht bij de rozet remt het vingergras af.

Net als hanenpoot verstoort vingergras het beeld van een nieuw ingezaaid gazon. 

De oplossing is voor beide soorten onkruid hetzelfde: als het gazon in het najaar is dichtgetrokken, dan vormen de onkruiden in het voorjaar erna geen probleem meer. 

Bij een gazon dat in het najaar open plekken heeft of niet helemaal dicht staat, is het advies dan ook om door te zaaien, zodat de grasmat gesloten de winter in gaat.

Lees verder over de Hanenpoot en andere onkruiden>

bron:advantaseeds

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!