Tuinproducten voor u op een rijtje gezet:

TuinTuin
16 april 2015

gele, bruine en dorre plekken gazon

Gazon met gele of kale plekken

gele en bruine plekken gazon


Met warme en droge dagen, veel regenbuien maar ook na een winterperiode krijgt het gazon behoorlijk wat te verduren.
Op veel plaatsen zie je daarna gele kale of bruine plekken in de grasmat tevoorschijn komen.

Gele bruine en kale plekken in het gazon kan de volgende oorzaken hebben:


    gele plekken gras
  1. grond is verdicht, er kan geen water,voeding en lucht bij de wortels van het gras(meest voorkomend)
  2. ongelijkmatige verdeling van bemesting waardoor er kans is op verbranding van de grassprieten
  3. te weinig sproeien bij droogte
  4. hond of kattenbezoek in uw tuin
  5. botte maaier
  6. schimmelgroei in de grasmat

Wat kunt u doen om het gele en kale gras te herstellen :


gazon beluchten

dcm gazonmest
Bestel online
* Prik de grond open met een riek of gavel zodat lucht en vocht weer bij de wortels kan komen
* Beluchtings sandalen voor onder je schoen tijdens werken in de tuin* Bemest een met een goede bemesting en sproei uw tuin daarna goed zodat het gras kan doorgroeien

1. Sproei minimaal 15mm water per sproeibeurt;controleer dit door een drinkglas op het gazon te zetten tijdens het sproeien. Als er 1,5 tot 2 cm water in het glas zit heb je goed gesproeid! Met tropische temperaturen en droogte kunt u gerust de hele nacht de sproeier aan laten staan!!2. Houdt honden en katten(-behoeften) van het gazon af!

Voorkom gele of kale plekken in het gras met de Dog Rocks!

urineplekken gazon  

3.Strooi bemesting altijd op een droog gazon: Indien het gazon vochtig is, kleven de mestkorrels aan de bladeren en onttrekken al het vocht uit de plant; dit geeft een gele verkleuring(=verbranding). Sproei na het bemesten goed zodat de korrels oplossen en door de wortels opgenomen kunnen worden
dcm mest
bestel online Gazonstart5.Hark de kale plekken open en zaai met goed graszaad  bij. De gele plekken veroorzaakt door honden of kattenbezoek zullen niet vanzelf herstellen.

dcm graszaad

6.Slijp de messen van de grasmaaier. Een botte maaier veroorzaakt gele bijna afgebroken punten aan het gras.
Overzicht grasmaaiers>>


26 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de tip, mijn gazon is weer mooi en groen geworden!

Anoniem zei

Waar moet de hond dan blijven? Behoefte doet ze meestal buiten de tuin, maar soms gebeurt er een ongeluk. We spoelen het meestal met water na om het te verdunnen.

de Grasdokter zei

Het is idd goed het te verdunnen met water. De behoefte zit vol met stikstof wat verbranding kan veroorzaken. Met verdunnen gaat u dit tegen. Laat de hond maar lekker op het gas spelen!!

Anoniem zei

Er is een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn op ons nieuwe gazon gekomen. Nu ziet het eruit als een dorre plek. Wat kan ik hier aandoen?

de Grasdokter zei

Als de schoonmaakazijn er puur op is gekomen zal het gazon echt wel een tik hebben gehad. Je kunt de plek openkrabben en bijzaaien.
Schoonmaakazijn is biologisch afbreekbraak dus niet schadelijk voor het milieu. Na verloop van tijd maai je de gele sprietjes eraf en zal het gras weer gaan groeien. Hier gaat wel enige tijd overheen!

Anoniem zei

we hebben sinds 2 weken de sleutel van ons nieuwe huis, toen we bezichtigde hadden ze een mooie groene grasmat aan weerszijde van het pad achter op de plaats. Toen we de sleutel kregen was het gras vrij droog en dor, er komt nu al wat verbetering in, maar wat ik me afvraag is het volgende, met de riek gaatjes prikken kan dat nu al of wachten op het najaar en dat openkrabben en bijzaaien hoe gaat dat in zijn werk?

de Grasdokter zei

prikken is altijd goed met een riek of gavel, nu met tropische tempersturen boven de 30 graden kunt u het beste de sproeier sávonds aanzetten en de volgde morgen pas uitzetten. Het enige wat het gras nu nodig heeft is water. U zult zien dat het gras snel wee zal herstellen. succes en wilt u over 2 weken nog eens laten weten of het geholpen heeft?

Anoniem zei

Ons gras is heel dor bruin en droog en veel kale plekken het gaat om 300m2 gras om dat tesproeien kost een vermogen? Kan dit ook bij trekken door de regen van de herfst?

Anoniem zei

Mag je verticuteren en bijzaaien nu? Er zijn zo'n grote dorre stukken die niet zullen goedkomen, denk ik toch !

de Grasdokter zei

Prik op de kalere plekken met een riek of gavel de grond goed open, hark dan de kale plekken open en zaai de kale plekken bij.

Wat kunt u verder doen:

1. strooi een goede mengmest en verdeel deze gelijkmatig over het gazon.
a. Houdt circa 5kg per 100m2 aan
2. controleer de messen van uw grasmaaier: zijn ze nog goed scherp? Uw grasmaaier kunt u voor een goed resultaat het beste 2x in het jaar slijpen.
3. sproei ook niet te snel. gras is erg sterk en herstelt snel. minder snel sproeien zorgt voor een betere weerstand van het gras.
Als u sproeit dan wel goed (circa 20mm) zodat het water echt door de mat heen is en bij de wortels komt

Eventueel kunnen wij u de bemesting toesturen. Deze voor/najaarsbemesting kunt u vinden op: www.grasdoktershop.nl

Een week of 2 na bemesten en bijzaaien moet u resultaat gaan zien. Graag horen wij dan of het gras al aan het herstellen is.

de Grasdokter zei

verticuteren kunt u beter in het voor of in het najaar doen. Bijzaaien kan nu wel. Strooi ook een goede bemesting met een hoog gehalte aan stikstof zodat het gras even kan doorgroeien

Unknown zei

Beste, ik heb net grasmatten gelegd. Die liggen nu een week of 4 maar heb wat roste plekken door de uitwerpselen van onze honden. Hoe ziet u die goed komen? Ook hebben we 3 putjes van een diameter of 10cm. Hoe los ik dit bedt op? Bijzaaien of terug stukjes grasmat opleggen? Mvg

de Grasdokter zei

Krab de kale plekken open, zaai deze bij. Probeer uw dier niet zijn behoeften op het gazon te laten doen!!

Unknown zei

Ik heb in september vorig jaar grasmatten gelegt en merk nu dat er gelere zone's ontstaan zijn . Hier zit nog wel levend gras in maar ook dood gras . Wat kan ik hier aan doen ? Of herstelt het zichzelf ? Ik heb kalk gestrooid begin maart en mest gestrooid vorige week . Eveneens zie ik nu witte puntjes op de topjes van de grassprieten . Is dit een gevolg van het mesten of toch achterliggende reden misschien ?

de Grasdokter zei

Omdat u al kalk en mest heeft gestrooid zou ik het even wachten totdat het gras hiervan gaat profiteren. U kunt met een hark even losjes grof over de mat harken zodat u de dode resten wegharkt(niet te hard anders gaat de hele grasmat mee!). Verder even wachten tot de temperatuur zodanig is dat het gras gaat groeien ( én herstellen). Als u het niet zeker weet kunt u altijd wat foto's sturen via de mail

Anoniem zei

Ik heb mijn gras vorige week bemest. Het is ook bemesting tegen onkruid en mos. Nu heb ik op mijn gras een plek met verbrand gras. Komt dit gras nog in orde of wat kan ik het beste doen?

de Grasdokter zei

Als het verbrand is door de bemesting kunt u het beste de plek een beetje openharken en bijzaaien. Altijd goed sproeien na bemesten

Hans Van Den Burg zei

Goedendag,
Kunt u mij vertellen welk mest ik nodig hebt.
Zomermix of Vital Green.... mijn gras ligt er al een jaar en heeft wat gele plekken door teveel en verkeerd gestrooide mest.

de Grasdokter zei

U kunt nu met dit droge en warme weer het beste een organische bemesting strooien zoals idd vital green. Deze spoelt minder snel uit en geeft geen verbranding(tenzij u er echt veel te veel op strooit!) De plekken die al verbrand zijn even afwachten of het met goed sproeien wil herstellen, anders openkrabben en bijzaaien

Hans Van Den Burg zei

Dank u... wat voor mest heb ik nodig na het seizoen. Ik kom dan pas weer in het voorjaar naar ons tuinhuisje

Hans Van Den Burg zei

Wat heb ik nodig in het najaar( november) ik kom pas weer in mei naar de tuin

de Grasdokter zei

In septemner of oktober kunt u nog een najaarsmest strooien. Strooi 5kg per 100m2, nooit meer( kans op verbranding is dan groter en de plant neemt niet meer op dan het nodig heeft)

de Grasdokter zei

In het voorjaar begint u weer met een voorjaarsbemesting, Zorg ervoor dat u goed sproeit na het bemesten, zodat de korrels opgelost zijn voordat u weggaat

nico van pelt zei

Ik heb te veel onkruiddood in mijn tuin gebruikt,nu heb ik veel verbrande plekken in mijn tuin,wat moet ik nu doen?

nico van pelt zei

Ik heb teveel onkruiddood gebruikt en nu heb ik veel verbrande plekken,wat kan of moet ik daar tegen doen?

Grasdokter zei

Tja , dan zal het gras niet meer gaan groeien en ook afsterven. Open harken en opnieuw bij zaaien!