gele, bruine en dorre plekken gazon

gele, bruine of dorre plekken in gazon,wat doe je er tegen?

Gazon met gele bruine of kale plekken

geel bruin gras
gazon wordt geel en bruin

Gele of bruine plekken in het gazon ontstaan na warme en droge dagen, veel regenbuien maar ook na een winterperiode.

Geel gras kan weer herstellen met een goede bemesting en een beetje extra onderhoud aan de grasmat.

gele plekken grasGele bruine en kale plekken in het gazon : Oorzaken & oplossingen

Eerst moet je erachter komen waarom je gazon geel of bruin is:

  • grond is verdicht, er kan geen water,voeding en lucht bij de wortels van het gras(meest voorkomend)
  • hond of kattenbezoek in uw tuin
  • botte maaier


Wat kun je doen om een geel en bruin gazon weer groen te krijgen:

Gras is erg sterk en kan veel hebben. Geel of bruin gazon herstelt weer snel met de volgende stappen:


gazon beluchten

1.    Prik de grond open met een riek of gavel zodat lucht en vocht weer bij de wortels kan komen.beluchter sandalen

2.    Beluchten van de grond kan ook met Beluchtings sandalen voor onder je schoen tijdens werken in de tuin. Wel zo handig want je kunt gewoon blijven tuinieren en je maakt de grond meteen goed open!


3. Bemest het gazon met een goede bemesting

en sproei uw tuin daarna goed zodat het gras kan doorgroeien. De bemesting moet in ieder geval fosfaat, stikstof en kali bevatten. Magnesium zorgt ervoor dat de kleur mooi groen wordt.


4.    Sproei minimaal 15ml water per sproeibeurt. 

Zo komt het water ook bij de wortels.


Controleer dit eenvoudig door een drinkglas op het gazon te zetten tijdens het sproeien. Als er 1,5 tot 2 cm water in het glas zit heb je goed gesproeid! Met tropische temperaturen en droogte kunt u gerust de hele nacht de sproeier op het gazon aan laten staan!!


5.    Houdt honden en katten van het gazon af!


urineplekken gazonVoorkom gele of kale plekken in het gras veroorzaakt door urine van de hond met gebruik van  Dog Rocks!>>(meer informatie over Dog Rocks)

Steentjes die je in het drinkwater van uw hond doet wat invloed heeft op de urine van de hond zodat er minder of geen verbranding plaatsvindt op het gras. De meningen zijn hier over verdeeld maar misschien toch ook het proberen waard.


    


6.    Strooi bemesting altijd op een droog gazon:

dcm mest

Indien het gazon vochtig is, kleven de mestkorrels aan de bladeren en onttrekken al het vocht uit de plant; dit geeft een gele verkleuring van het gras(=verbranding). 

Sproei na het bemesten goed zodat de korrels oplossen en door de wortels opgenomen kunnen worden.7.    Hark de kale en gele plekken in het gras open en zaai met goed graszaad bij. 

herstel graszaad dcm

De gele plekken veroorzaakt door honden of kattenbezoek zullen niet vanzelf herstellen. Hark de kale plek open en zaai de plek door.


8.    Slijp de messen van de grasmaaier. 

Een botte maaier veroorzaakt gele afgebroken punten aan het gras.
Andere artikelen over geel en bruin gras:

Een overzicht van goede grasmaaiers en sproeiers:


grasmaaiers>>TuinTuin


24 opmerkingen:
Anoniem zei

Bedankt voor de tip, mijn gazon is weer mooi en groen geworden!

Anoniem zei

Waar moet de hond dan blijven? Behoefte doet ze meestal buiten de tuin, maar soms gebeurt er een ongeluk. We spoelen het meestal met water na om het te verdunnen.

de Grasdokter zei

Het is idd goed het te verdunnen met water. De behoefte zit vol met stikstof wat verbranding kan veroorzaken. Met verdunnen gaat u dit tegen. Laat de hond maar lekker op het gas spelen!!

Anoniem zei

Er is een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn op ons nieuwe gazon gekomen. Nu ziet het eruit als een dorre plek. Wat kan ik hier aandoen?

de Grasdokter zei

Als de schoonmaakazijn er puur op is gekomen zal het gazon echt wel een tik hebben gehad. Je kunt de plek openkrabben en bijzaaien.
Schoonmaakazijn is biologisch afbreekbraak dus niet schadelijk voor het milieu. Na verloop van tijd maai je de gele sprietjes eraf en zal het gras weer gaan groeien. Hier gaat wel enige tijd overheen!

Anoniem zei

we hebben sinds 2 weken de sleutel van ons nieuwe huis, toen we bezichtigde hadden ze een mooie groene grasmat aan weerszijde van het pad achter op de plaats. Toen we de sleutel kregen was het gras vrij droog en dor, er komt nu al wat verbetering in, maar wat ik me afvraag is het volgende, met de riek gaatjes prikken kan dat nu al of wachten op het najaar en dat openkrabben en bijzaaien hoe gaat dat in zijn werk?

de Grasdokter zei

prikken is altijd goed met een riek of gavel, nu met tropische tempersturen boven de 30 graden kunt u het beste de sproeier sávonds aanzetten en de volgde morgen pas uitzetten. Het enige wat het gras nu nodig heeft is water. U zult zien dat het gras snel wee zal herstellen. succes en wilt u over 2 weken nog eens laten weten of het geholpen heeft?

Anoniem zei

Ons gras is heel dor bruin en droog en veel kale plekken het gaat om 300m2 gras om dat tesproeien kost een vermogen? Kan dit ook bij trekken door de regen van de herfst?

Anoniem zei

Mag je verticuteren en bijzaaien nu? Er zijn zo'n grote dorre stukken die niet zullen goedkomen, denk ik toch !

de Grasdokter zei

Prik op de kalere plekken met een riek of gavel de grond goed open, hark dan de kale plekken open en zaai de kale plekken bij.

Wat kunt u verder doen:

1. strooi een goede mengmest en verdeel deze gelijkmatig over het gazon.
a. Houdt circa 5kg per 100m2 aan
2. controleer de messen van uw grasmaaier: zijn ze nog goed scherp? Uw grasmaaier kunt u voor een goed resultaat het beste 2x in het jaar slijpen.
3. sproei ook niet te snel. gras is erg sterk en herstelt snel. minder snel sproeien zorgt voor een betere weerstand van het gras.
Als u sproeit dan wel goed (circa 20mm) zodat het water echt door de mat heen is en bij de wortels komt

Eventueel kunnen wij u de bemesting toesturen. Deze voor/najaarsbemesting kunt u vinden op: www.grasdoktershop.nl

Een week of 2 na bemesten en bijzaaien moet u resultaat gaan zien. Graag horen wij dan of het gras al aan het herstellen is.

de Grasdokter zei

verticuteren kunt u beter in het voor of in het najaar doen. Bijzaaien kan nu wel. Strooi ook een goede bemesting met een hoog gehalte aan stikstof zodat het gras even kan doorgroeien

Unknown zei

Beste, ik heb net grasmatten gelegd. Die liggen nu een week of 4 maar heb wat roste plekken door de uitwerpselen van onze honden. Hoe ziet u die goed komen? Ook hebben we 3 putjes van een diameter of 10cm. Hoe los ik dit bedt op? Bijzaaien of terug stukjes grasmat opleggen? Mvg

de Grasdokter zei

Krab de kale plekken open, zaai deze bij. Probeer uw dier niet zijn behoeften op het gazon te laten doen!!

Unknown zei

Ik heb in september vorig jaar grasmatten gelegt en merk nu dat er gelere zone's ontstaan zijn . Hier zit nog wel levend gras in maar ook dood gras . Wat kan ik hier aan doen ? Of herstelt het zichzelf ? Ik heb kalk gestrooid begin maart en mest gestrooid vorige week . Eveneens zie ik nu witte puntjes op de topjes van de grassprieten . Is dit een gevolg van het mesten of toch achterliggende reden misschien ?

de Grasdokter zei

Omdat u al kalk en mest heeft gestrooid zou ik het even wachten totdat het gras hiervan gaat profiteren. U kunt met een hark even losjes grof over de mat harken zodat u de dode resten wegharkt(niet te hard anders gaat de hele grasmat mee!). Verder even wachten tot de temperatuur zodanig is dat het gras gaat groeien ( én herstellen). Als u het niet zeker weet kunt u altijd wat foto's sturen via de mail

Anoniem zei

Ik heb mijn gras vorige week bemest. Het is ook bemesting tegen onkruid en mos. Nu heb ik op mijn gras een plek met verbrand gras. Komt dit gras nog in orde of wat kan ik het beste doen?

de Grasdokter zei

Als het verbrand is door de bemesting kunt u het beste de plek een beetje openharken en bijzaaien. Altijd goed sproeien na bemesten

Hans Van Den Burg zei

Goedendag,
Kunt u mij vertellen welk mest ik nodig hebt.
Zomermix of Vital Green.... mijn gras ligt er al een jaar en heeft wat gele plekken door teveel en verkeerd gestrooide mest.

de Grasdokter zei

U kunt nu met dit droge en warme weer het beste een organische bemesting strooien zoals idd vital green. Deze spoelt minder snel uit en geeft geen verbranding(tenzij u er echt veel te veel op strooit!) De plekken die al verbrand zijn even afwachten of het met goed sproeien wil herstellen, anders openkrabben en bijzaaien

Hans Van Den Burg zei

Wat heb ik nodig in het najaar( november) ik kom pas weer in mei naar de tuin

de Grasdokter zei

In het voorjaar begint u weer met een voorjaarsbemesting, Zorg ervoor dat u goed sproeit na het bemesten, zodat de korrels opgelost zijn voordat u weggaat

Anoniem zei

Goedendag,

Ik heb eind april mijn gazon gecertificeerd en weer doorgezaaid. Uiteindelijk is alles ontkiemd en heb ik een groen gazon.
Nog niet helemaal dicht begroeid, maar das een kwestie van tijd.
Echter zie ik toch dat de dicht begroeiing langzamer gaat dan andere jaren en....het gras wordt net boven de grond bruin, slap en dun. Tis ook aardig vochtig aan de grond. Gevolglijk is dat ik geen dicht hark over het gras ga, neem ik allemaal heel fijn vochtig dood bruin gras mee.
Is mijn gazon te nat? Ik heb nog es belucht. Ben een beetje ten einde raad. Ik sproei met warm weer een half uur per dag in de avond. Het gras voelt ook slap en niet stevig aan. Het is zaad van Batenburg, dus ik d8 dat zit wel goed, maar helaas.
Daarnaast heb ik last gehad van emelten en engerlingen. Die heb ik eind april bestreden met aaltjes. Vandaar het verlichtere en opnieuw doorwaaien, want mijn gras was voor de helft aangevreten. Mijn gazon is ca. 50m2. Help....

de Grasdokter zei

Dit kan allerlei oorzaken hebben, goed sproeien wil zeggen minimaaal 20mm, meten=weten! sproeit u dit ook in een half uurtje? er kan rooddraad in het gazon zitten, of het water kan niet goed weg, is het mogelijk foto's toe te sturen via het contact bericht?

Unknown zei

Mijn gras was volledig verdwenen door emelten.
Daarom hebben we in april de grond incl emelten afgegraven, nieuwe grond gestort en graszoden gelegd.
Nu 3 maanden verder is aan de grond het gazon geel, dor en stro-achtig.
Er groeit nog wel wat groen gras doorheen, maar ik zie dat met de dag minder worden.
Daarnaast verschijnen er bijna dagelijks kleine paddestoelen in het gazon.
Ik heb regelmatig gesproeid!
Wat gaat er niet goed?