gele, bruine en dorre plekken gazon

geel grasMet warme dagen,regenbuien en na een winterperiode krijgt het gazon behoorlijk wat te verduren.
gele plekken grasOp veel plaatsen zie je daarna gele en bruine plekken in het gazon tevoorschijn komen


Gele plekken in het gazon kan de volgende oorzaken hebben:


  1. grond is verdicht, er kan geen water,voeding en lucht bij de wortels van het gras
  2. ongelijkmatige verdeling van bemesting waardoor er kans is op verbranding
  3. te weinig sproeien
  4. hond of kattenbezoek
  5. botte maaier
  6. schimmelgroei

Wat kunt u doen om het gele gras te herstellen :gazon beluchten

dcm gazonmest
Bestel online
* Prik de grond open met een riek of gavel zodat lucht en vocht weer bij de wortels kan komen

* Bemest een goede bemesting (zie onze webshop) en sproei daarna het gazon zodat het gras kan doorgroeien

* Sproei minimaal 15mm water per sproeibeurt;controleer dit door een drinkglas op het gazon te zetten tijdens het sproeien. Als er 1,5 tot 2 cm water in het glas zit heb je goed gesproeid! Met tropische temperaturen en droogte kunt u gerust de hele nacht de sproeier aan laten staan
hond of kattenbezoek

* Houdt honden en katten(-behoeften) van het gazon af!

*Strooi bemesting altijd op een droog gazon: Indien het gazon vochtig is, kleven de mestkorrels aan de bladeren en onttrekken al het vocht uit de plant; dit geeft een gele verkleuring(=verbranding). Sproei na het bemesten goed zodat de korrels oplossen en door de wortels opgenomen kunnen worden
dcm mest
bestel online Gazonstart

*Heb ook wat geduld. Het gras zal herstellen maar heeft de goede omstandigheden en de tijd nodig.


*Hark de kale plekken open en zaai deze bij. De gele plekken veroorzaakt door honden of kattenbezoek zullen anders niet meer herstellen.

dcm graszaad *Slijp de messen van de grasmaaier. Een botte maaier veroorzaakt gele bijna afgebroken punten aan het gras.


Lees nog meer over dor en geel gazon>>>


Wilt u zeker zijn van de juiste bemesting? 


bestel deze dan online in onze webshop

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de tip, mijn gazon is weer mooi en groen geworden!

Anoniem zei

Waar moet de hond dan blijven? Behoefte doet ze meestal buiten de tuin, maar soms gebeurt er een ongeluk. We spoelen het meestal met water na om het te verdunnen.

de Grasdokter zei

Het is idd goed het te verdunnen met water. De behoefte zit vol met stikstof wat verbranding kan veroorzaken. Met verdunnen gaat u dit tegen. Laat de hond maar lekker op het gas spelen!!

Anoniem zei

Er is een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn op ons nieuwe gazon gekomen. Nu ziet het eruit als een dorre plek. Wat kan ik hier aandoen?

de Grasdokter zei

Als de schoonmaakazijn er puur op is gekomen zal het gazon echt wel een tik hebben gehad. Je kunt de plek openkrabben en bijzaaien.
Schoonmaakazijn is biologisch afbreekbraak dus niet schadelijk voor het milieu. Na verloop van tijd maai je de gele sprietjes eraf en zal het gras weer gaan groeien. Hier gaat wel enige tijd overheen!

Anoniem zei

we hebben sinds 2 weken de sleutel van ons nieuwe huis, toen we bezichtigde hadden ze een mooie groene grasmat aan weerszijde van het pad achter op de plaats. Toen we de sleutel kregen was het gras vrij droog en dor, er komt nu al wat verbetering in, maar wat ik me afvraag is het volgende, met de riek gaatjes prikken kan dat nu al of wachten op het najaar en dat openkrabben en bijzaaien hoe gaat dat in zijn werk?

de Grasdokter zei

prikken is altijd goed met een riek of gavel, nu met tropische tempersturen boven de 30 graden kunt u het beste de sproeier sávonds aanzetten en de volgde morgen pas uitzetten. Het enige wat het gras nu nodig heeft is water. U zult zien dat het gras snel wee zal herstellen. succes en wilt u over 2 weken nog eens laten weten of het geholpen heeft?

Anoniem zei

Ons gras is heel dor bruin en droog en veel kale plekken het gaat om 300m2 gras om dat tesproeien kost een vermogen? Kan dit ook bij trekken door de regen van de herfst?

Anoniem zei

Mag je verticuteren en bijzaaien nu? Er zijn zo'n grote dorre stukken die niet zullen goedkomen, denk ik toch !

de Grasdokter zei

Prik op de kalere plekken met een riek of gavel de grond goed open, hark dan de kale plekken open en zaai de kale plekken bij.

Wat kunt u verder doen:

1. strooi een goede mengmest en verdeel deze gelijkmatig over het gazon.
a. Houdt circa 5kg per 100m2 aan
2. controleer de messen van uw grasmaaier: zijn ze nog goed scherp? Uw grasmaaier kunt u voor een goed resultaat het beste 2x in het jaar slijpen.
3. sproei ook niet te snel. gras is erg sterk en herstelt snel. minder snel sproeien zorgt voor een betere weerstand van het gras.
Als u sproeit dan wel goed (circa 20mm) zodat het water echt door de mat heen is en bij de wortels komt

Eventueel kunnen wij u de bemesting toesturen. Deze voor/najaarsbemesting kunt u vinden op: www.grasdoktershop.nl

Een week of 2 na bemesten en bijzaaien moet u resultaat gaan zien. Graag horen wij dan of het gras al aan het herstellen is.

de Grasdokter zei

verticuteren kunt u beter in het voor of in het najaar doen. Bijzaaien kan nu wel. Strooi ook een goede bemesting met een hoog gehalte aan stikstof zodat het gras even kan doorgroeien

Unknown zei

Beste, ik heb net grasmatten gelegd. Die liggen nu een week of 4 maar heb wat roste plekken door de uitwerpselen van onze honden. Hoe ziet u die goed komen? Ook hebben we 3 putjes van een diameter of 10cm. Hoe los ik dit bedt op? Bijzaaien of terug stukjes grasmat opleggen? Mvg

de Grasdokter zei

Krab de kale plekken open, zaai deze bij. Probeer uw dier niet zijn behoeften op het gazon te laten doen!!