Emelten en Engerlingen in het gazon bestrijden

Augustus en Mei zijn de maanden om last en schade te krijgen van emelten of engerlingen in het gazon. 


schade engerlingen in gazon

Er zitten altijd wel larven in de grond van de tuin en het gras maar u kunt ook een plaag hebben waardoor er zichtbare schade aan het gras komt.


Wat zijn emelten en engerlingen voor larven en wat kun je ertegen doen:

Kenmerken van emelten:


Zie je bij avond langpootmuggen in je tuin? Dan is het opletten geblazen! De larven van de langpootmuggen, de emelten, kunnen namelijk een grote ravage aanrichten in je tuin. Emelten vreten zich vol met de wortels van het gras. Als ze alles hebben opgegeten, verhuizen ze naar een andere plaats in het gazon om daar opnieuw de wortels aan te vallen. Zo krijg je pleksgewijs dorre plaatsen in het gazon. 


Emelten zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Je vind ze in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten


Augustus - September
schade emelten in grasDe volwassen langpootmug komt uit de grond om te paren. Elk vrouwtje legt dan ongeveer 300 eieren in het gazon. Twee weken later komen de eieren uit en beginnen de larven zich te voeden met de wortels van het gazon.
Winter
De larven blijven in de grond aanwezig  ook tijdens de koudste maanden van het jaar, maar beginnen zich weer te voeden zodra de grond opwarmt in het voorjaar.
Mei - Juni
De schade wordt meer zichtbaar, omdat de larven nu groter zijn en meer eten. Ze kunnen groeien tot wel vijf cm lang.
Juni tot augustus
Tegen juni zijn de emelten volledig volwassen. In augustus worden ze inactief en verpoppen ze zich net onder het grasoppervlak, om vervolgens als langpootmug uit te vliegen. En vervolgens begint de cyclus weer van voor af aan.

Je kan een aantal dingen doen om de "beestjes" te vangen of te voorkomen!
Leg 's avonds een donker, zwaar plastic ( bijvoorbeeld campeerplastic of
vijverfolie ) op je gras. Is het al enkele dagen droog, besprenkel je het gras eerst overvloedig. Als je de morgen erna de plastic wegneemt, zie je de emelten liggen op het gras.Hark de larven snel op en geef ze aan de kippen!
Snijd enkele aardappels in twee en leg ze met de open zijde op de dorre plekken in je gazon. Tijdens de nacht zullen de emelten in de aardappel kruipen.

Emelten, engerlingen en aardrups houden van onkruiden. Houd uw tuin dus onkruidvrij als u deze insecten wilt voorkomen. U kunt ook Pyrethrum mengen met zemelen en dit verspreiden in de tuin. Hier houden ze niet van. Deze middelen zijn te koop bij het tuincentrum.


Gebruik aaltjes om de emelten te bestrijden.


bekijk hoe je aaltjes gebruikt
  

Deze insectenparasiterende aaltjes zijn minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van engerlingen en emelten in gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen.

Kun je een plaag van emelten voorkomen?

Neen. Je kunt de kans op een plaag in je gazon wel verkleinen door het plaatsen van sterk geurende planten Zeker als je al enkele keren een plaag van emelten of engerlingen te verwerken kreeg, is het aanplanten het proberen waard.

Welke planten kun je gebruiken tegen emelten?

Citroenkruid, Knoflook, Papaver, Goudsbloem

Ook het kort maaien van je gazon in augustus helpt omdat de langpootmuggen de voorkeur geven aan lang gras. 

Vermijd tuinverlichting op het gazon, dit trekt de insecten aan. 
Rol/wals regelmatig uw gazon. 
Houdt het gazon in een goede conditie met de juiste bemesting

TIP

Blijven er gaten in je gazon achter? Herstel die dan zo snel mogelijk, met DCM Graszaad Riparo® Plus, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg . Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Bodemaktivator Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.bron: Steenbergengraszoden.nl / DCM.nl
gazon bemesting