Aanbevolen post

10 tips voor het winterklaar maken van je gazon

10 tips voor het winterklaar maken van het gazon 10 tips voor het winterklaar maken van je gazon Het winterklaar maken van je gazon is bela...

  Emelten en Engerlingen in het gazon bestrijden

Emelten en Engerlingen in het gazon bestrijden

emelten en engerlingen in gazon?

Emelten of engerlingen in het gazon bestrijden voordat er schade komt
emelten in gazon


Emelten in het gazon kunnen flinke schade maken. De emelten voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor komt het gazon los te liggen en kan het afsterven.


Vogels pikken en trekken het gras vervolgens los om zo bij de emelt te kunnen komen, met als resultaat een grasmat dat volledig overhoop gehaald is en los ligt.



Er zitten altijd wel larven van emelten en engerlingen in de grond maar u kunt ook een plaag hebben waardoor er dus zichtbare schade aan het gras komt.



Meestal komen engerlingen en emelten voor in grote siergazons, die weinig of niet gebruikt worden, waar weinig betreding is. In deze omstandigheden kunnen de larven naar hartelust ontwikkelen. Op een intensief gebruikt gazon krijgen de larven echter geen kans.

Wat zijn emelten en engerlingen voor larven en wat kun je tegen de schade in het gazon doen:

Kenmerken van emelten:

Zie je bij avond langpootmuggen (latijnse naam is Tipulidae paludosa) vliegen in je tuin?

Dan is het opletten geblazen! De larven van de langpootmug ofwel emelten kunnen een grote ravage aanrichten in je gazon. Emelten vreten zich vol met de wortels van het gras. Als ze alles hebben opgegeten, verhuizen ze naar een andere plaats in het gazon om daar opnieuw de wortels aan te vallen. Zo krijg je pleksgewijs dorre en kale plekken in het gras.

Emelten zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Je vind ze in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten

Levenscyclus emelten, de larven van de langpootmug :

Augustus - September

schade emelten in grasDe volwassen langpootmug komt uit de grond om te paren. Elk vrouwtje legt dan ongeveer 300 eieren in de grond. Twee weken later komen de eitjes van de langpootmug uit en beginnen de larven zich te voeden met de wortels van het gazon.

Winter

De larven blijven in de grond aanwezig ook tijdens de koudste maanden van het jaar, maar beginnen zich weer te voeden zodra de grond opwarmt in het voorjaar.

Mei - Juni

De schade wordt meer zichtbaar, omdat de larven nu groter zijn en meer eten. Ze kunnen groeien tot wel vijf cm lang.

Juni tot augustus
Tegen juni zijn de emelten volledig volwassen. In augustus worden ze inactief en verpoppen ze zich net onder het grasoppervlak, om vervolgens als langpootmug uit te vliegen. En vervolgens begint de cyclus weer van voor af aan.


langpootmug en emelt

Wat zijn langpootmuggen en wat kun je er tegen doen?





Levenscyclus van engerlingen, larven van kevers

engerling in gazon

De meest bekende is de larve van de meikever, maar ook de larven van de junikever, de Johanneskever en de neushoornkever worden engerlingen genoemd, naast die van veel andere soorten kevers

De larve verblijft één of meerdere jaren in de grond alvorens zich te verpoppen. De duur van het larvestadium is afhankelijk van de soort, maar kan ook beïnvloed worden door het klimaat. In Zuid-Europa heeft de meikever een ontwikkeling van twee à drie jaar, terwijl in het koudere Zweden de ontwikkeling vijf jaar kan duren.

In tegenstelling tot de larven van andere wortel etende insecten komt de engerling nooit bovengronds. Tijdens de wintermaanden kruipen de engerlingen van de meeste soorten dieper de grond in.

engerlingen









Schade van engerlingen in het gazon

Engerlingen vreten de wortels van de grasplant aan. In juli tot en met september kan de vraatschade zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon afsterven. Ook vogels en egels die het gazon omploegen op zoek naar engerlingen richten schade aan.

Aanpakken van emelten en engerlingen is alleen echt nodig als je tuin op meerdere plekken geel, kaal en losgetrokken is door de vogels.

Wat kun je doen om emelten en engerlingen te bestrijden, vangen of te voorkomen!

tip van de grasdokter

1.    Leg 's avonds een donker, zwaar plastic ( bijvoorbeeld kampeer plastic of vijverfolie ) op je gras.

Is het al enkele dagen droog, maak je gras dan eerst goed nat.

Als je de morgen erna het plastic wegneemt, zie je de emelten liggen op het gras. Hark de larven snel op en geef ze aan de kippen!


2.    Snijd enkele aardappels in twee en leg ze met de open zijde op de dorre plekken in je gazon. Tijdens de nacht zullen de emelten in de aardappel kruipen.
3.Emelten, engerlingen en aardrups houden van onkruiden.

Houd uw tuin dus onkruidvrij als u deze insecten niet in het gras wilt krijgen.

U kunt ook Pyrethrum mengen met zemelen en dit verspreiden in de tuin. Hier houden ze niet van.

Deze middelen zijn te koop bij het tuincentrum en bij bol.com.

4. Met aaltjes kun je emelten en engerlingen goed bestrijden.


<<bekijk hoe je aaltjes gebruikt

aaltjes emelten
  


Deze aaltjes 
zijn minuscule wormpjes die ingezet kunnen worden ter bestrijding van engerlingen en emelten in gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar de larven en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen. Aaltjes zitten van naturen al in de grond maar kunnen ingezet worden als natuurlijke vijand van emelten en engerlingen.

5.      Een heel efficiënte oplossing is kippen laten lopen op het stuk gazon waar de plaag zich voordoet. Kippen eten de eitjes én de larven op.


Kun je een plaag van emelten voorkomen?

Een plaag van emelten of engerlingen kun je NIET voorkomen maar je kunt de kans op een plaag in je gazon wel verkleinen door allereerst het plaatsen van sterk geurende planten. Zeker als je al enkele keren een plaag van emelten of engerlingen hebt gehad is het aanplanten het proberen waard.

Emelten en engerlingen vangen met knoflook (Pireco) werkt zeer goed.

Planten die je kunt gebruiken om emelten en engerlingen te voorkomen in het gras zijn Citroenkruid, knoflook, Papaver en Goudsbloem




Andere tips om emelten en engerlingen in het gras te voorkomen:

1.    Kort maaien van de grasmat in augustus helpt omdat de langpootmuggen de voorkeur geven aan lang gras om eitjes te leggen.
2.    Tuinverlichting trekt insecten aan. Zet de lampen s'nachts uit.
3.    Wals regelmatig het gazon. Rollen drukt de larven de grond in.
4.    Houdt het gazon in een goede conditie met een goede bemesting voor een snel herstel van de wortels van het gras.

Lees ook ons artikel

insecten in het gazon>

en : Chemische bestrijding , wel of niet gebruiken?


tip van de grasdokter



Blijven er gaten in je gazon achter?


Herstel die dan zo snel mogelijk, met DCM Graszaad Riparo Plus, voordat onkruid op die kale plekken gaat groeien.

Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg .

Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Bodemaktivator Gazon uit, voor een eerste basisvoeding.

Na enkele weken geniet je alweer van een dicht en donker groen gazon.

Overzicht van al onze artikelen over insecten en ongedierte in het gazon>>

bron: Steenbergengraszoden.nl / DCM.nl

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!