Hoe en waarom het gazon beluchten

Hoe en waarom het gazon beluchten

hoe en waarom het gazon beluchten

Gazon open prikken met een riek

gazon open prikken met riek



Het gazon beluchten of open maken is één van de belangrijkste onderhoudsbeurten in de tuin omdat een open grasmat én een open grond ervoor zorgt dat het gras goed blijft groeien én mooi groen blijft.

Een gezond gazon heeft lucht(zuurstof)en licht nodig om goed te kunnen groeien. Het beluchten van de grond is daarom erg belangrijk voor de grasplant.

1.Waarom moet je gazons beluchten?

Het gazon beluchten is nodig omdat de grasmat verdicht kan raken door betreding, veel neerslag maar ook door maaien of droogte.

Wanneer de grond dicht geslagen is kunnen de wortels van het gras niet of nauwelijks lucht en vocht krijgen om voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Een grote hoeveelheid van kooldioxide en geen water,of niet voldoende bij de wortels van het gras zorgen voor niet of nauwelijks groeien van het gazon.

Daarnaast groeit uw gazon beter als het meer zuurstof krijgt.Grond beluchten is daarom belangrijk voor een groen gazon

Een open grond zorgt dus ook voor een goede bewatering. Water van sproeien of neerslag kan goed bij de wortels komen. In hete zomers raakt gras snel in stress om te overleven. Door veelvuldig sproeien spoelen voedingsstoffen sneller uit en slaat de grond sneller dicht. Het gras zal minder goed of zelfs helemaal niet goed groeien.

Een open grond stimuleert daarnaast het bodemleven. Een goed bodemleven is erg belangrijk niet alleen voor het gazon maar voor alle planten in de tuin

De structuur van grond kan actief verbeterd worden door het humusgehalte te verhogen met bijvoorbeeld een bodemaktivator.

Humus stimuleert het bodemleven waardoor de grond minder snel dichtslaat.

grond soort bepalen





Lees op de volgende pagina wat bodemleven is en doet met je grond...




2.Hoe moet je het gazon beluchten of open maken?


Het gazon beluchten en de grond open maken betekent gaten in het gazon prikken van tenminste 10cm diep.

De bedoeling van beluchten of prikken is dat de wortels meer lucht en vocht krijgen.

Het bekende pieren jutteren is hier een voorbeeld van. Doe dit vooral op de plaatsen waar de groei van het gras achterblijft. Op dorre en gele plekken in het gazon is de grond meestal al helemaal dicht geslagen. Het beste is om dit een paar keer in het jaar te herhalen.

Sterker nog: prikken of beluchten van de grond doe je nooit teveel.

Verticuteren is niet hetzelfde als beluchten. Met verticuteren verwijder je alleen de vilt-laag die is ontstaan van maaisel en plantenresten. Je gaat niet zo diep de grond als bij beluchten

3.Met welk gereedschap kun je het gazon beluchten of prikken?

Het makkelijkste is het gazon te beluchten met een prikriek of gavel. Steek de riek recht in de grond en wiebel hem heen en weer. Vooral plaatselijke loop paadjes over het gazon, zitplaatsen of de plek waar het zwembad heeft gestaan zijn plekken die je makkelijk met een riek kunt open prikken

Met de riek worden diepe gaten in de grond geprikt zodat de wortel meer lucht en zuurstof kunnen krijgen

beluchtings schoenen









Beluchtings sandalen zijn schoenen(of een plank met spijkers)die je aan je schoenen bevestigt. Door over het gras te lopen prik je gaatjes in de grond.

Dit is vooral handig voor kleinere tuinen. Vaak vinden kinderen dit leuk om te doen. Je prikt echter niet zulke diepe gaatjes als met de riek maar is vooral effectief omdat je gewoon door kunt gaan met tuinieren.

Met een prik rol(>>info)kun je makkelijk grotere tuinen beluchten. Er zijn verschillende variaties te koop die je met de hand kan bedienen of achter een zitmaaier kan hangen.

Dan is er nog het verticuteren van het gazon. Dit is een andere manier van beluchten. Bij verticuteren maak je de toplaag schoon en verwijder je de storende vilt-laag.

Verticuteermachines maken echter niet de grond diep open tot aan de wortels.


Hier vindt je nog een overzicht van prik gereedschap geselecteerd voor het beluchten van het gazon.

(Deze zijn te koop bij bol.com).




Lees het artikel :




lees ook:






De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!