Alle Tuinartikelen op een rijtje:

TuinTuin

dinsdag, december 15

Hoe en waarom het gazon beluchten

Waarom moet je het gazon beluchten?

waarom gazon beluchten

Het gazon beluchten of open maken is één van de belangrijkste onderhoudsbeurten in de tuin.
Een open grasmat én een open grond zorgt ervoor dat het gras goed blijft groeien en mooi groen blijft.
Een gezond gazon heeft lucht(zuurstof) en licht nodig om goed te kunnen groeien. Het open houden van de grond is daarom erg belangrijk voor de grasplant.

1.Waarom moet je gras beluchten?

gazon beluchten

Het gazon kan verdicht raken door betreding, veel neerslag en maaien.
Hierdoor kunnen de wortels van het gras niet of nauwelijks lucht krijgen om voedingsstoffen op te kunnen nemen.
Een open grond zorgt voor een goede bewatering. Neerslag kan goed bij de wortels komen
In hete zomers raakt gras snel in stress om te overleven. Door veelvuldig sproeien spoelen voedingsstoffen sneller uit en slaat de grond sneller dicht. Het gras zal minder goed of zelfs helemaal niet goed groeien.
Een open grond stimuleert daarnaast het bodemleven. Een goed bodemleven is erg belangrijk niet alleen voor het gazon maar voor alle planten in de tuin

2.Hoe moet je gras beluchten?

Goed het gazon beluchten en de grond open maken betekent gaten in het gazon prikken van tenminste 10cm diep. Het bekende pieren jutteren is hier een voorbeeld van. Doe dit vooral op de plaatsen waar de groei van het gras achterblijft. Op dorre en gele plekken in het gazon is de grond meestal al helemaal dicht geslagen. Het beste is om dit een paar keer in het jaar te herhalen. Sterker nog: prikken of beluchten van de grond doe je nooit teveel.


3.Met welk gereedschap kun je het gazon beluchten of prikken?

Het makkelijkste is het gazon te beluchten met een prikriek of gavel. Steek de riek recht in de grond en wiebel hem heen en weer.
Beluchtings sandalen zijn schoenen (of een plank met spijkers) die je aan je schoenen bevestigt. Door over het gras te lopen prik je gaatjes in de grond. Dit is vooral handig voor kleinere tuinen. Vaak vinden kinderen dit leuk om te doen. Je prikt echter niet zulke diepe gaatjes als met de riek.


Met een prik rol kun je makkelijk grotere tuinen beluchten. Er zijn verschillende variaties te koop die je met de hand kan bedienen of achter een zitmaaier kan hangen.
Dan is er nog het verticuten van het gazon. Dit is een andere manier van beluchten. Bij verticuteren maak je de toplaag schoon en verwijder je de storende viltlaag.
Verticuteermachines maken echter niet de grond diep open tot aan de wortels.


Wij hebben een overzicht van goed gereedschap geselecteerd voor het beluchten van het gazon. Deze zijn te koop bij bol.com.