Onderhoud van het gazon in maart

Onderhoud van het gazon in maart

voorjaar onderhoud gazon maart

onderhoud gazon maart

Verzorging van het gras in maart en het voorjaar:

Is uw gazon lenteproof ?

De zon schijnt en je krijgt kriebels om in de tuin te gaan werken maar is het ook al de tijd?

In maart kan het nog alle kanten op met het weer, vorst of sneeuw kunnen zomaar voorspeld worden. Wacht dus nog even met een gazon onderhoudsbeurt totdat de temperatuur echt een week of drie s’nachts minimaal boven de 5 °C is.

Kalk kun je nog steeds strooien als u dat nog niet gedaan heeft.

Wat kun je halfweg / eind maart doen om al het mos weg te krijgen en het gazon weer een oppepper te geven:


gazon verticuteren

1. Verticuteer het gazon

verticuteermachine

Het is goed de grond open te maken zodat lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Op deze manier kan het gras goed bemesting en water opnemen waardoor het ook beter groeit en herstelt. Bij een zacht voorjaar kunt u het gazon verticuteren. Het gras heeft dan de kans om te herstellen en schoon en gezond de zomer in te gaan.


Indien u last heeft van veel mos in het gras, kunt u het beste eerst verticuteren en daarna anti-mos strooien. Op die manier heeft u de laatste mos-sporen ook te pakken

Mos in gazon bestrijden zonder te verticuteren:

Gebruik Gazon Pur of Microgazon
bestel microgazon plus
bestel online microgazon plus

Bemesting en anti-mos in één:


verticuteren

2. Hark het gazon goed schoon

Schrik niet van de hoeveelheid (dode) grasresten die na het verticuteren verwijderd moeten worden. Dit is heel normaal. Een open en doorluchtig gazon zal snel herstellen.

3. Strooi de goede bemesting

gazon verticuteren

De grond zelf levert bij goede temperaturen al meststoffen die door de grasplanten opgenomen kunnen worden. Vaak is dit niet voldoende voor een mooie volle groene grasmat. Mengmest is een veelgebruikte bemesting waarin basisstoffen zitten om de plant sterk, stevig en met voldoende weerstand te laten herstellen van de winterperiode . Een sterk en gezond gazon zorgt voor minder problemen in de rest van het jaar. Laat u goed voorlichten over het gebruik van meststoffen. Er zijn veel verschillende samenstellingen, zowel kunstmest als organische mest. Wat u ook gebruikt, het moet een juiste aanvulling zijn op de tekorten van de ondergrond. Let wel: overdaad schaadt ! Houdt 5 kg per 100m² aan.



Meststoffen kunt u ook bij de grasdokter bestellen:
kijk eens in onze winkel: grasdoktershop

4. Zaai eventueel kale plekken bij

dcm

maar doe dit ongeveer een maand na het verticuteren. Het jonge gras zal snel ontkiemen bij een goede temperatuur.

(de temperatuur moet s’nachts boven de 5 graden zijn) 

lees verder:

gazon in maart

Het complete overzicht van het onderhoud gazon in maart

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!