Onderhoud van het gazon in maart

verticuteren

Is uw gazon lenteproof ?

De zon schijnt dus kriebels om in de tuin te gaan werken maar is het ook al de tijd?

Verzorging van het gras in het voorjaar:
In  maart kan het nog alle kanten op met het weer, vorst of sneeuw kunnen zomaar voorspeld worden. Wacht dus nog even met een onderhoudsbeurt totdat de temperatuur echt een week of drie s’nachts minimaal boven de 5 °C is.
Kalk kun je nog steeds strooien als u dat nog niet gedaan heeft.Wat kun je halfweg / eind maart doen om al het mos weg te krijgen en het gazon weer een oppepper te geven:

gazon verticuteren


1.  Verticuteer het gazon

verticuteermachine
Het is goed de grond open te maken zodat lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Op deze manier kan het gras goed bemesting en water opnemen waardoor het ook beter groeit en herstelt. Bij een zacht voorjaar kunt u het gazon verticuteren. Het gras heeft dan de kans om te herstellen en schoon en gezond de zomer in te gaan.


Indien u last heeft van veel mos, kunt u het beste eerst verticuteren en daarna anti-mos strooien. Op die manier heeft u de laatste mos-sporen ook te pakken

Mos bestrijden zonder te verticuteren:

Gebruik Gazon Pur of Microgazon: Bemesting en anti-mos in één:
 bestel microgazon plus
bestel online microgazon plus

verticuteren

2. Hark het gazon goed schoon

Schrik niet van de hoeveelheid (dode) grasresten die na het verticuteren verwijderd moeten worden. Dit is heel normaal. Een open en doorluchtig gazon zal snel herstellen. 

3. Strooi de goede bemesting


gazon verticuteren
De grond zelf levert bij goede temperaturen al meststoffen die door de grasplanten opgenomen kunnen worden. Vaak is dit niet voldoende voor een mooie volle groene grasmat. Mengmest is een veelgebruikte bemesting waarin basisstoffen zitten om de plant sterk, stevig en met voldoende weerstand te laten herstellen van de winterperiode . Een sterk en gezond gazon zorgt voor minder problemen in de rest van het jaar. Laat u goed voorlichten over het gebruik van meststoffen. Er zijn veel verschillende samenstellingen, zowel kunstmest als organische mest. Wat u ook gebruikt, het moet een juiste aanvulling zijn op de tekorten van de ondergrond. Let wel: overdaad schaadt ! Houdt 5 kg per 100m² aan. Meststoffen kunt u ook bij de grasdokter bestellen: kijk eens in onze winkel: grasdoktershop4. Zaai eventueel kale plekken bij 

dcm
Graszaad met bemesting in handige strooidoos: bestel hier online
maar doe dit ongeveer een maand na het verticuteren. Het jonge gras zal snel ontkiemen bij een goede temperatuur. (de temperatuur moet s’nachts boven de 5 graden zijn)