nachtvorst slecht voor het gazon? - De Grasdokter

nachtvorst slecht voor het gazon?

is nachtvorst slecht voor het gazon

Kan vorst schade brengen aan het gras?

Vorst hoeft geen schade te brengen aan het gazon maar pas op!

Vanaf november kan het af en toe s'nachts gaan vriezen. Vorst aan de grond, zoals de weermannen dat zeggen.


vorst slecht voor gazon
is vorst schadelijk voor het gazon

De groei van het gras ligt rond het vriespunt nagenoeg stil. Bemesting strooien heeft nu ook geen nut omdat de wortels dit niet meer zullen opnemen.

Vorst hoeft geen schade aan het gazon te brengen. Een matige tot strenge nacht vorst heeft zo ook zijn voordelen. Insecten en hun larven kunnen niet of nauwelijks tegen vorst en zullen sterven.

Bij pas ingezaaid gras zal ook de groei stil liggen. Vorst brengt geen schade aan de zaadjes. Het gras zal verder ontkiemen wanneer de temperatuur weer hoger wordt.


Gazon zaaien is het beste bij een goede bodem temperatuur. Het moet zeker twee weken s'nachts boven 5-8 graden zijn. De zaadjes zullen anders niet snel ontkiemen. Ook is het belangrijk dat de bovenste laag van de grond vochtig is.

Probeer zo min mogelijk op het gras te lopen bij sneeuw en vorst. De sporen die je achterlaat kunnen schade aan de groei en kleur van het gras brengen. Hierdoor kan er schimmel ontstaan. Deze schimmel in het gazon wordt sneeuwschimmel genoemd.

Het gras ligt in de winter ook in een soort winterslaap. Zodra de temperatuur van de grond weer boven de 5 graden komt zal het gras weer gaan groeien en herstellen van de winterperiode.

gazon winterklaar
het gazon winterklaar maken>