Aanbevolen post

10 tips voor het winterklaar maken van je gazon

10 tips voor het winterklaar maken van het gazon 10 tips voor het winterklaar maken van je gazon Het winterklaar maken van je gazon is bela...

  Bemesting voor het gazon

Bemesting voor het gazon

De beste bemesting voor het gazon

Wat is de juiste bemesting voor het gazon?

bemesting gazon


Vaak denkt men geen onderhoud aan het gazon te hebben of alleen een keer het gras te maaien. Een gazon heeft echter ook bemesting nodig. Gras dat regelmatig bemest wordt is voller, dichter en groener maar vooral heeft het gazon dan een betere weerstand tegen mos en onkruiden.

Om een gazon mooi te hebben is het zelfs het beste om drie keer per jaar het gras te bemesten. 

De eerste keer in de lente voor een goede groei én herstel van de winter, de tweede keer in de zomer zodat het gazon mooi groen blijft en door blijft groeien en de derde keer in het najaar om het gazon winter klaar te maken door een betere weerstand.

Voedingsstoffen in bemesting bestaan veelal uit NPK meststoffen: 

(N) stikstof, (P) fosfor, (K) kalium. Ook Magnesium (Mg) en Calcium (Ca) kun je tot de hoofd voedingsstoffen van gazon bemesting rekenen. 

(N) stikstof: is belangrijk voor ontwikkeling en groei van het gazon;

(P) fosfor: is belangrijk voor ontwikkeling en groei de wortels;

(K) kalium: zorgt voor een betere celstructuur en een verhoogde weerstand van het gazon.

Elk seizoen moet het gazon met een andere NPK verhouding bemest worden. Gras heeft in de verschillende getijden van het jaar andere behoeftes . Het gazon heeft bovendien veel meer stikstof nodig in het voorjaar dan in de zomer en het najaar.


Wanneer gebruik je welke bemesting voor het gazon

In het voorjaar moet het gras herstellen van de winterperiode en heeft extra componenten nodig om weer goed te groeien en een stevige plant te worden. 

Voorjaarsbemesting is afgestemd om het gazon weer in topconditie te krijgen

Onze zomers worden steeds warmer en droger. Het gazon heeft naast voldoende vocht een speciale zomerbemesting nodig om de droogte en warmte stress binnen de perken te houden

In het najaar dient u het gazon weer klaar te maken voor de winter. Als het gras gezond en stevig de winter ingaat heeft u in het voorjaar veel minder herstel problemen. De najaarsbemesting heeft de juiste componenten voor het gazon om gezond en sterk de winter in te gaan én goed het voorjaar in te gaan.


bemesting voor het gazongrasdokter online


Bemestingsschema gazon:


gazon kalender










Kunstmest of organische voeding?

Organische mest zorgt ervoor dat je gazon goed kan groeien en dat de bodem een goede structuur krijgt. Een groot voordeel is dat organische bemesting voor je gazon ook het bodemleven activeert. Naast voedingsstoffen zitten in organische mest ook belangrijke bacteriën en schimmels. Ook wel bacteriën, die de vilt-laag goed kunnen verteren en mos groei helpen voorkomen.

Dit heeft een verbeterde bodemstructuur tot gevolg. Dat heeft dan weer als gevolg dat de grasplanten zich in een betere omgeving bevinden en daarom ook beter ziekteresistent. 
Een ander groot voordeel van organische mest is dat deze veelal langer werkt dan kunstmest. Anders gezegd, de korrels van organische bemesting geven vaak voor drie tot vier maanden voeding af aan je gazon. Hierdoor zal het gazon niet snel beschadigen door een overmaat aan voeding. 
Ook kun je prima met zonnig weer deze bemesting strooien.


Kunstmest daarentegen heeft een zeer snelle werking en is dus een uitstekende oppepper voor het gazon. Verder heeft kunstmest niet veel voordelen voor het gazon vergeleken met organische bemesting. 
Een groot nadeel van kunstmest is ten eerste dat het een stuk meer zout bevat dan organische bemesting. Hierdoor kan de grond van je gazon van kwaliteit verminderen naar verloop van tijd. 
Ten tweede lost kunstmest sneller op in water dan organische bemesting. Hierdoor heb je dus meer kunstmest nodig en zijn dus uiteindelijk de kosten misschien wel hoger dan met organische bemesting. 
Let bij kunstmest extra op dat je niet te veel voedingsstoffen geef aan het gazon. Ook kan het gazon bij kunstmest sneller verbranden







De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!