De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!

  gazon sproeien

gazon sproeien

De Grasdokter - gazon sproeien

 Wanneer, hoeveel en hoe vaak moet je gazon sproeien

gazon sproeien

Sproeien is belangrijk voor het gazon. Een gazon heeft water, zuurstof en zonlicht nodig om te kunnen groeien.

Zonder water, zuurstof of licht zal het gras niet (goed) groeien.

Wanneer moet je het gazon sproeien, hoeveel en hoe vaak?
Het klimaat zorgt ervoor dat gazons van nature al veel vocht krijgen. In het voorjaar en de zomer zijn er echter vaak lange, droge periodes. Hierdoor wordt het gras minder frisgroen of zelfs geel. Het gras heeft dan extra vocht nodig.

In dit artikel over het gazon sproeien:


Waarom het gras sproeien

Het klimaat zorgt ervoor dat gazons van nature al veel vocht krijgen. In het voorjaar en de zomer zijn er echter vaak lange, droge periodes. Hierdoor wordt het gras minder frisgroen of zelfs geel. Het gras heeft dan extra vocht nodig.

Daarnaast heeft het gazon water nodig voor een goed wortelstelsel. De wortels houden het gazon sterk en beschermen het tegen ziektes. Krijgt het gras niet voldoende water, dan zal het zijn weerstand verliezen, doffer worden van kleur en zelfs geel kleuren.
Zonder water sterven de wortels dan af en ontstaan er kale plekken in het gazon. Zelfs bij een aantal regenbuien is er dan bijna geen kans meer op natuurlijk herstel.

De verdorde plekken in het gazon zijn vervolgens een mooie plek voor onkruiden om te groeien. 

Het is dus belangrijk om het vochtgehalte van de grond regelmatig te controleren. Dit kan visueel op kleur, of door de grond eens tussen de vingertoppen te houden.

Wanneer het gazon beregenen

Een gazon heeft meestal alleen in de zomer in de maanden juni, juli en augustus extra water nodig. 

In het voor- en najaar valt er vaak van nature voldoende neerslag waardoor het niet nodig is om je gras extra te sproeien. 

Geef je een gazon te vaak water dan raakt het “verwend” en zal het geen moeite doen om een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen.

Alleen tijdens droge periodes is het nodig om je gazon te beregenen.

Bij een lange periode van droogte verliezen grassprieten hun glans en worden ze langzaam dof. Ook kan het gras geel van kleur worden. Er is dan nog niks ergs aan de hand maar je mag al wel gaan sproeien.

Wacht je met sproeien dan zal je daarna zien dat het gras zijn veerkracht verliest. 

Dit kun je testen door met je voet op het gazon te gaan staan. Veert jouw voetafdruk niet binnen enkele secondes terug omhoog, dan is het serieus tijd om je gazon water te geven.

In de ochtend, avond of overdag het gazon sproeien

Gras sproeien doe je het meest effectief ’s morgensvroeg of vroeg in de avond omdat de zon dan het het minst fel schijnt en daardoor de verdamping het laagst is. 
Al het water dat je geeft bereikt de grond en komt ten goede aan het gras.

Bijkomend voordeel van ’s ochtends of ’s avonds beregenen is dat het dan vaak windstil is. Sproeiers ervaren geen last van zijwind en sproeien hun volledige bereik. Er is minder kans op plaatselijke verdroging.

Let wel op : 

Sproei je in laat de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.


Hoelang moet je het gazon beregenen

Je kunt beter één keer per week heel lang het gras sproeien dan iedere dag een beetje. 
Het is dus bijvoorbeeld beter om op één dag anderhalf uur te sproeien dan op drie dagen een half uurtje. Gras raakt daardoor niet “verwend”.

Hoe lang je moet sproeien is ook afhankelijk van je waterdruk en de dikte van je slang. 

Hoeveel moet je het gazon sproeien

Per sproeibeurt mag je ergens tussen de 10 – 20 mm water geven. 
regenmeterJe kunt dit in jouw tuin controleren door een regenmeter te plaatsen. Of zet gewoon een drinkglas op het gazon. Zit er 15 tot 20 mm in het glas dan is het goed.


Als je deze hoeveelheid aanhoudt komt het water altijd goed bij de wortels.

Sproeien na het leggen van nieuwe graszoden

Nadat grasmatten zijn gelegd moet je ze meteen héél véél water geven. Nieuw aangelegde graszoden hebben de eerste 2 weken dagelijks water nodig.
Op deze afbeelding is duidelijk te zien dat de graszoden te weinig water hebben gehad.

droge graszoden
Zorg ervoor dat het water de graszode volledig doordrenkt en de ondergrond bereikt. Controleer dit door een hoekje van het gras op te tillen. 

Afhankelijk van het weer is het de eerste dagen na aanleg iedere dag nodig om véél water te geven. 

Zodra de graszoden nieuwe wortels hebben gemaakt en zijn vastgegroeid kun je gaan minderen. 


Bij extreme droogte kan het voorkomen dat je zowel ‘s ochtends, ‘s middag als ‘s avonds de graszoden moet sproeien. Je kunt dan ook de hele nacht de sproeier aanzetten.

Sproeien na het zaaien van graszaad

Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot vier weken na het kiemen. Het werkt het mooiste om gras te zaaien vlak voor een regenachtige periode. Wanneer dit niet het geval is zal je zelf moeten gaan sproeien. Graszaad heeft namelijk, naast lucht & licht, altijd water nodig om tot ontkieming te komen.
pas ingezaaid gras sproeien

Een goede dosering is wel belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.

Bij te veel water, of in het ergste geval plasvorming, kan daarnaast een dicht geslagen toplaag ontstaan. In dit geval kan zuurstof de bodem niet meer bereiken, waardoor de kiemomstandigheden verslechteren. Uiteindelijk zal hierdoor zowel de opkomst als het uiteindelijke zaaibeeld tegen gaan vallen.

Met name de eerste 3 – 4 weken na het zaaien van graszaad zijn erg cruciaal. In deze periode mag de bovenste 2 centimeter van de ondergrond absoluut niet uitdrogen. Voor optimaal zaairesultaat moet de toplaag in deze periode constant licht vochtig worden gehouden.

Het graszaad moet zich vanuit de toplaag makkelijk vol kunnen zuigen met water. Bij het sproeien na het zaaien kun je daarom het beste 2 of 3 keer per dag een klein beetje beregenen. Het jonge gras heeft in het begin namelijk nog niet voldoende wortels om water van diep op te zuigen. In één keer veel water geven is wel makkelijk, maar om die reden niet efficiënt.

Wanneer het gras zich eenmaal heeft weten te vestigen kan het sproeien langzaam worden afgebouwd. Tenzij het erg warm weer is, hoeft er niet meer iedere dag water te worden gegeven. Zodra de grassprieten circa 8 – 10 cm hoog zijn geworden kun je voor de eerste keer gras maaien na zaaien. 

Sproeien bij extreme droogte en hitte

Op heel warme en droge dagen (boven de 30ºC) kun je aan het einde van de middag, wanneer de zon weg is, licht sproeien om het gazon wat af te koelen. 
Zorg wel dat het de tijd heeft om te drogen voor de nacht!

Beter kun je de hele nacht de sproeier aan zetten. Op die manier krijg je ook geen schimmelvorming.

Gras kun je prima sproeien bij felle zon. Een veel gehoorde fabel is dat daarbij risico zou bestaan op verbranding. Dat is echter niet waar. In de middag gras sproeien heeft juist altijd een verkoelend effect op het gazon en geeft absoluut geen verbranding.

Gras sproeien bij zonnig weer heeft slechts één nadeel. Het is minder effectief doordat een bepaald percentage van het water al is verdampt voordat het de bodem kan intrekken. Je zal de sproeier dus iets langer aan moeten laten staan om hetzelfde effect te bereiken.

droogte gras

Tijdens extreme droogte en hitte kan de grond dichtslaan en Hydrofoob worden,
wat betekent dat de grond het water letterlijk kan afstoten. 

Daardoor kan het gebeuren dat je het gazon wel genoeg water geeft, maar het er toch uitgedroogd uit blijft zien.