Aanbevolen post

10 tips voor het winterklaar maken van je gazon

10 tips voor het winterklaar maken van het gazon 10 tips voor het winterklaar maken van je gazon Het winterklaar maken van je gazon is bela...

Kerst 2024Kerst 2024
  Hanepoot in gazon

Hanepoot in gazon

De Grasdokter-hanepoot in gazon bestrijden en voorkomen

 Hanenpoot in gazon bestrijden

Hanenpoot

Hanenpoot is de naam van een hardnekkig 1-jarige onkruidsoort. 

Wanneer je hanenpoot in  het gazon hebt kan het een moeilijke klus zijn om deze in zijn geheel te verwijderen. 
Ze komen namelijk vaak met vele aantallen tegelijk en wortelen diep en stevig in de grond.

Hanenpoot onkruid herkennen

Hanenpoot is te herkennen aan de stevige dikke hoofdas met meerdere dikke zijtakken. De plant vormt stevige pollen, heeft een groot wortelgestel en kan 100 tot 150 cm hoog worden. 

De plant kan meer dan 1 m hoog kan worden. Hoewel de plant in stevige pollen kan groeien en een groot wortelstelsel heeft, is het een eenjarige plant.

Het blad is vrij breed, behoorlijk lang en heeft een witachtige nerf in het midden. Het begin van de bladstengel is roodpaars van kleur. Aan het einde van het blad draagt hanenpoot een grote pluim die bruin tot paars van kleur is.
Hanenpoot is een onkruid met een gigantische groeiwijze.


Hanenpoot in het gazon

Een onkruid als hanepoot in je gazon ontstaat meestal in de periode van mei t/m augustus. 
Vooral wanneer je net een gazon hebt ingezaaid kan het een ware plaag zijn. Door zijn agressieve groeiwijze neemt het veel licht, voeding en water weg van het gezaaide gras.


De oorzaak van hanenpoot in het gras

Hanenpoot zit meestal al in de grond voordat er een grasmat op ligt. 
Hanenpoot in gazon komt meestal voor bij nieuwbouwwoningen. De reden hiervoor is dat er een standaard grond voor  nieuwbouwwoningen wordt gebruikt maar die grond is niet altijd geschikt voor planten en grassen.


Hanenpoot gazon bestrijden

Europese Hanenpoot is een eenjarige grasplant welke van nature in het najaar afsterft. Er bestaat geen natuurlijk of chemisch bestrijdingsmiddel tegen hanenpoot in het gazon.
De dikke stengels en de diepe wortels van de Hanenpoot zijn niet gemakkelijk te verwijderen. 


Handmatig uitsteken

Eén van de manieren om van de hanenpoot af te komen, is het zelf uitsteken van het plantje inclusief de diepliggende wortels. 


Let op want wanneer de wortel niet mee wordt verwijderd, groeit de plant weer opnieuw terug. Doordat de plant diepe wortels maakt is het lastig om de plant netjes uit de grond te steken. Er ontstaat daarbij snel te veel schade aan het gazon. De gaten die daarbij ontstaan zul je dicht moeten maken met wat grond. Vervolgens is het nodig om op deze plekken herstel graszaad bij te zaaien. 

Je kan ook wachten op de vorstperiode. Hanenpoot kan namelijk slecht tegen vorst en meestal als 1-jarige onkruidsoort komt die het volgend jaar niet meer terug.


Hanenpoot uitputten

Hanenpoot uitputten kan door de grasplant kort te maaien.

Helaas is dit soms moeilijk. De bladeren hebben namelijk snel de neiging om plat op de grond te gaan liggen. Voordat je gaat grasmaaien is het verstandig om de bladeren eerst recht op te zetten met behulp van een hark of bezem. Wanneer je de opvangbak achter de maaier gebruikt, voorkom je ook meteen verspreiding van nieuwe zaden.


Verticuteren

Blijkt kort maaien niet goed genoeg te helpen? Of is het lastig voor je om iedere keer alle stengels overeind te harken? Dan is het ook mogelijk om het gazon te verticuteren. 
Zorg er hierbij voor dat de platliggende bladeren goed worden door gesneden. Hark de grasresten vervolgens bij een en voer ze af.


Hanenpoot voorkomen

Hanenpoot kiemt aan het einde van het voorjaar of het begin van de zomer bij lekker warm weer. De beste methode om hanenpoot in een gazon te voorkomen is om pas gras te zaaien in het najaar. De onkruiddruk van allerlei onkruiden is dan veel lager.



ONKRUID IN GAZON



De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!