Tropisch warm

Tropisch warm

het gazon bij tropische temperaturen

Hoe blijven we het gazon tijdens hitte onderhouden?

Het is tropisch warm en droog in Nederland, 


geel gras groen krijgen

gazon en zon

Met hoge temperaturen (en veel wind) sproei je nooit teveel uw gazon.  


wanneer gazon sproeien

Als je sproeit zorg dan dat je echt minimaal 15mm-20mm sproeit. Controleer dit door een glas op het gras te zetten tijdens het sproeien. In het glas moet echt minimaal 15mm-20mm zitten zodat het water ook echt bij de wortels kan komen.

Belangrijkste onderhoud aan het gazon tijdens droogte

Prik de grond met regelmaat goed open tot wel 10 cm diep. Met deze droogte verdicht de grond erg snel. Water en voeding komen dan niet bij de wortels waardoor er droge en kale plekken ontstaan.

Tip: Vaak is de bovenste 5 cm nat maar eronder is het kurkdroog. Zet de sproeier dan maar gerust een hele nacht aan zodat de wortels én de grond het water langzaam kunnen opnemen . Doet u dit niet dan zult u gele plekken krijgen in uw gazon

Alles wil groeie behalve het goeie!


Onkruiden groeien bij droogte en hitte volop.
Heb dus wat geduld tot de hitte en droogte weer wat minder is.

Klaver komt nu ook veel voor in het gazon, Krab de klaver met een grove hark weg en zaai de plek bij. Klaver groeit graag op stikstofarme grond. Bemest het gazon met een beetje extra bemesting maar sproei daarna heel goed.

Onkruiden verdwijnen grotendeels weer als het gazon gaat herstellen. Dit zal zijn door weer goed te maaien en de juiste bemesting te strooien.


Kijk hier voor een goede zomer bemesting!

Maaien bij droogte en hitte

Maai met deze hitte het gras niet te kort. Een maaihoogte van 4-5cm mag gerust! Hoe korter het gazon hoe kwetsbaarder het gras wordt.

Wacht verder met verticuteren en bemesting tot de temperatuur rond of onder de 20 graden is.

Het gazon bij zaaien kan wel. Zorg er wel voor dat de zaadjes de grond raken en dat de bovenste 2-3mm van de grond vochtig blijven.

Graszaad bestand tegen droogte en hitte

graszaad droogte

Er bestaat graszaad wat heel goed tegen droogte en hitte kan. Door de meer extreme weers verschillen is dit een goed zaadmengsel om je gazon mee door te zaaien.Sproeien van het gazon bij droogte

Als je sproeit zorg dan dat je echt minimaal 15mm-20mm sproeit. Controleer dit door een glas op het gras te zetten tijdens het sproeien. In het glas moet echt minimaal 15mm-20mm zitten zodat het water ook echt bij de wortels kan komen.

Een goed sproeisysteem is met deze dagen heel belangrijk. De gieter of de slang op het gazon leggen zal echt niet helpen.Overzicht sproeiers>>Meer lezen over het onderhoud van het gras bij droogte en hitte:

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!