Tegels eruit gras erin

Tegels eruit gras erin

tegels eruit en gras erin, help mee aan een klimaatvriendelijke tuin

Tegels eruit groen erin 

tuin staptegels
Je kent hem wel de slogan : “Tegels eruit, groen erin!” .

Tegels eruit en gras erin. Een groene tuin is goed voor het milieu, goed voor de vogels, bijen, vlinders, insecten maar vooral goed voor jezelf. Tips voor elke tuin,  groot of klein. Ga snel aan de slag..


Maar je hebt natuurlijk ook een stukje terras nodig om van je tuin te kunnen genieten. En paden met terrastegels om door je tuin te kunnen lopen. Alles draait om een goede verhouding tussen groen en grijs.


gras beton oprij padgroene parking beton

Terras

Teken eerst bij het ontwerpen van je tuin het terras in. Vaak ligt het dichtbij de woning, maar dit hoeft natuurlijk niet. Bekijk waar je de meeste zon/schaduw hebt en wat de beste plek is om te zitten. Maak het terras zeker niet te klein, met grote tuintegels 60×60 creëer je snel een ruim terras. Heb je de luxe van een grote tuin, zorg dan voor een zon- en een schaduwrijke plek om te zitten.


Kijk eens op de facebookpagina van tegels eruit groen erin voor inspiratie


tegels eruit groen erinKies voor beplanting in plaats van schuttingen. 

Een dichte beplanting geeft je net zoveel vrijheid én privacy als een schutting. Het voordeel is dat de vogels en andere tuindiertjes er een plek kunnen vinden. Ook kan regenwater wegsijpelen in de grond. Of plaats een open schutting waarin je klimplanten zoals hedera laat groeien. Dit groeit behoorlijk dicht.
verticale tuingroene schutting

Voor meer inspiratie kijk op de site van KlimaatklaarGroen – minder werk dan je denkt

Veel mensen denken dat meer groen in de tuin automatisch meer onderhoudswerk betekent. Dit is een misverstand. Het hangt namelijk af van de inrichting van het groene gedeelte.


Zorg voor een dichte beplanting met bodembedekkers. 

Als de bodembedekkers in elkaar zijn gegroeid is er amper ruimte voor onkruid en hoef je niet te wieden of te schoffelen. En niet te snel groeiende bomen en struiken hoeven bijna niet gesnoeid te worden.

 

Kies voor wat bloeiende planten in de tuin. 

Bijtjes en vlinders zullen ze zeker vinden. Vlinders kiezen graag voor blauwbloeiende planten (Lavendel, Delphinium, Campanula en Veronica bijvoorbeeld). Gazon 

Echt gras, dat ruikt heerlijk, voelt lekker aan én kijkt mooi.

Een gazon is het hele jaar groen en vormt ook een goede opslag voor regenwater. In het najaar heb je weinig onderhoud aan gras. In het voorjaar en in de zomer moet je 1 tot max. 2 keer per week maaien. Ook helpt gras mee aan een koelere tuin.


👉 een gazon aanleggen doe je zo>

Verticale tuin

Tegenwoordig kun je eindeloos combineren met een verticale tuin. Er zijn veel materialen waarmee je planten, kruiden en groenten verticaal kunt laten groeien


verticale tuinverticale tuin


ecologisch gazon