wat kun je doen tegen mos in je gazon

wat kun je doen tegen mos in je gazon

Wat kun je doen tegen mos en wat is het beste middel om mos in het gazon te behandelen?

wat kun je doen tegen mos in het gazon

Bijna elk gazon krijgt er wel een keer mee te maken; mos!

Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken van het gazon in. 

Zeker na hevige en langdurige regenval gaat mos snel groeien.

Wij krijgen vaak de vraag hoe je mos het beste kunt behandelen en welke anti-mos middelen werken goed.In dit artikel vertel ik je over:

1.    Waarom veel mos in gazon

2.    Waar groeit mos het beste

3.    Welke middelen zijn er om mos te behandelen

4.    Kun je mos groei voorkomen in je gazon

5.    Moet je wel of niet verticuteren

6.    Hoe vaak moet je mos behandelen

7.    Conclusie


Waarom veel mos in gazon?

Mos is een gevolg van de combinatie van veel regen en weinig zonlicht. Mos groeit meestal daar waar er bomen staan en de ondergrond langer vochtig blijft. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Vocht geeft mos een voorsprong op gras. De wortels van de bomen nemen daarnaast ook voedingsstoffen weg ten nadele van de graswortel.

Waar groeit mos het best?

Mos groeit haast overal, maar vooral op plekken waar weinig zon komt en waar het lekker vochtig is. Ook groeit het graag op een dichte grondstructuur met weinig lucht in de toplaag. Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee.

Welke middelen zijn er om mos te behandelen

Je kunt veel doen om mos te behandelen. 

*    verticuteren

Mos verwijder je het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark. Als je verticuteert, dan haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Door te verticuteren verwijder je ook direct de vilt laag. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen voor een gezonde groei van het gazon. 

*    Kalk strooien

Wil je het gras wat bescherming geven tegen mos dan kun je kijken of je iets aan de PH waarde kan doen. Het is algemeen bekend dat gras op licht zure grond goed groeit. Door kalk te strooien kun je iets aan de PH waarde van de grond doen waardoor je de vorming van mos kan voorkomen. 

*Bemesting met anti mos werking

Gelukkig bestaan er ook meststoffen met een anti-mos werking op natuurlijke basis: 
Wij werken zelf met DCM, van andere merken ken ik de werking (nog) niet. 


Het gaat om de componenten in de verpakking. Meestal hebben al deze producten een zelfde soort werking. Ik werk de producten van DCM hieronder verder uit:

gazon pur anti mos
bekijk in onze webshop
1.    DCM Meststof Gazon Pur is een complete gazonmeststof met indirecte werking tegen mos. Deze organisch-minerale gazonmeststof werkt indirect tegen mos. Het mos verkleurt geleidelijk aan geel en kan gemakkelijk na 2 tot 3 weken verwijderd worden door het uit te harken of te verticuteren.anti mos met bemesting
webshop
2.    DCM Antimos

Gazonmeststof met 2-in-1 werking tegen mos; 
Doet  mos al na 1 week verkleuren en afsterven. Deze meststof bevat ook magnesium en ijzer voor een diepgroene graskleur.3.    DCM Microgazon plus

Kun je of wil je niet verticuteren dan is deze bemesting geschikt voor jou!

anti mos voeding
online bestellen

Dit is ook een meststof met een indirecte werking tegen mos maar ook met bacteriën die mos en vilt verminderen waardoor verticuteren overbodig wordt.
Het mos zal na circa 3 weken geel kleuren en afsterven. Ook kalk is toegevoegd dus je bent met alles in één keer klaar!
Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is ook een optie. IJzersulfaat is echter erg krachtig en veroorzaakt roestvlekken op terras en tegels. Pas hier dus mee op!  
Voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.

Kun je mos groei voorkomen in je gazon

Het voorgoed voorkomen van mos vorming kan helaas niet, maar wel kun je door goed gazononderhoud de opkomst ervan verminderen. 

Je kan mos in je gazon grotendeels voorkomen door de conditie van je gazon te verbeteren. Dit doe je door het gazon goed te verzorgen. Houd de voedingswaarde op peil te houden door 3 keer per jaar te bemesten en je gazon één keer per jaar van kalk te voorzien. Regelmatig prikken met een riek doet ook wonderen.

Tips om mos te voorkomen:

✔ Zorg voor een goede drainage

✔ Zorg ervoor dat je gazon zoveel mogelijk in de zon ligt

✔ Maai je gazon niet te kort (minimaal 4 centimeter)

✔ Bemest in het voorjaar, de zomer en in het najaar

✔ Bekalk je gazon om de pH-waarde van de bodem te verhogen en mos groei te ontmoedigen.


Moet je wel of niet verticuteren

Bij een gazon met veel vilt en mos is jaarlijks verticuteren belangrijk om controle te houden, vooral als je het maaisel laat liggen. 
Een gazon dat goed groeit en geen vilt laag heeft, hoef je niet te verticuteren. Je zult dan ook weinig of geen mos hebben.
Voorkom viltvorming door je gazon elk jaar voldoende te bemesten (en te bekalken, waar nodig) en het niet te kort te maaien. 

Wie zijn gras maait met een mulch-maaier of een robotmaaier(>info)

zal zelden last hebben van een vilt laag.

Hoe vaak moet je mos behandelen

Mos kun je het beste verwijderen wanneer de grond niet bevroren is en wanneer er geen zware regen wordt verwacht. Wij adviseren de maanden februari, maart, april, augustus en september. Het beste is dat de temperatuur goed is (boven de 5 graden in de nacht) zodat je gazon na het verticuteren ook snel kan herstellen.

Conclusie

✔Wij adviseren onze klanten altijd minimaal 1 keer per jaar te verticuteren, het beste in het voorjaar. 
✔Heb je veel schaduw, natte plekken of is er veel regenval doe dit dan ook in het najaar.
✔Verzorg je gazon verder goed; strooi elk seizoen een goede bemesting en maai niet te kort!
✔Verder blijven wij zeggen dat het open prikken van je grond en gazon héél belangrijk blijft.

Ik hoop dat je wat hebt opgestoken, voor vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Succes met het verzorgen van je gazon(zonder mos!)

Andere artikelen over mos:

stappenplan verticuteren
    
gazon beluchten


De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!