Wat kun je doen tegen mos en wat is het beste middel om mos in het gazon te behandelen?
Bijna elk gazon krijgt er wel een keer mee te maken; mos!
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken van het gazon in.
Zeker na hevige en langdurige regenval gaat mos snel groeien.
Wij krijgen vaak de vraag hoe je mos het beste kunt behandelen en welke anti-mos middelen werken goed.
In dit artikel vertel ik je over:
3. Welke middelen zijn er om mos te behandelen
4. Kun je mos groei voorkomen in je gazon
5. Moet je wel of niet verticuteren
6. Hoe vaak moet je mos behandelen
| Waarom veel mos in gazon?
Mos is een gevolg van de combinatie van veel regen en weinig zonlicht. Mos groeit meestal daar waar er bomen staan en de ondergrond langer vochtig blijft. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Vocht geeft mos een voorsprong op gras. De wortels van de bomen nemen daarnaast ook voedingsstoffen weg ten nadele van de graswortel.
| Waar groeit mos het best?
Mos groeit haast overal, maar vooral op plekken waar weinig zon komt en waar het lekker vochtig is. Ook groeit het graag op een dichte grondstructuur met weinig lucht in de toplaag. Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee.
| Welke middelen zijn er om mos te behandelen
Je kunt veel doen om mos te behandelen.
* verticuteren
Mos verwijder je het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark. Als je verticuteert, dan haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Door te verticuteren verwijder je ook direct de vilt laag. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen voor een gezonde groei van het gazon.
* Kalk strooien
Wil je het gras wat bescherming geven tegen mos dan kun je kijken of je iets aan de PH waarde kan doen. Het is algemeen bekend dat gras op licht zure grond goed groeit. Door kalk te strooien kun je iets aan de PH waarde van de grond doen waardoor je de vorming van mos kan voorkomen.
*Bemesting met anti mos werking
Gelukkig bestaan er ook meststoffen met een anti-mos werking op natuurlijke basis:
Wij werken zelf met DCM, van andere merken ken ik de werking (nog) niet.
bekijk in onze webshop |
webshop |
online bestellen |
Dit is ook een meststof met een indirecte werking tegen mos maar ook met bacteriën die mos en vilt verminderen waardoor verticuteren overbodig wordt.
Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is ook een optie. IJzersulfaat is echter erg krachtig en veroorzaakt roestvlekken op terras en tegels. Pas hier dus mee op!
Voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
| Kun je mos groei voorkomen in je gazon
Het voorgoed voorkomen van mos vorming kan helaas niet, maar wel kun je door goed gazononderhoud de opkomst ervan verminderen.
Je kan mos in je gazon grotendeels voorkomen door de conditie van je gazon te verbeteren. Dit doe je door het gazon goed te verzorgen. Houd de voedingswaarde op peil te houden door 3 keer per jaar te bemesten en je gazon één keer per jaar van kalk te voorzien. Regelmatig prikken met een riek doet ook wonderen.
Tips om mos te voorkomen:
✔ Zorg voor een goede drainage
✔ Zorg ervoor dat je gazon zoveel mogelijk in de zon ligt
✔ Maai je gazon niet te kort (minimaal 4 centimeter)
✔ Bemest in het voorjaar, de zomer en in het najaar
✔ Bekalk je gazon om de pH-waarde van de bodem te verhogen en mos groei te ontmoedigen.
| Moet je wel of niet verticuteren
Bij een gazon met veel vilt en mos is jaarlijks verticuteren belangrijk om controle te houden, vooral als je het maaisel laat liggen.
Een gazon dat goed groeit en geen vilt laag heeft, hoef je niet te verticuteren. Je zult dan ook weinig of geen mos hebben.
Voorkom viltvorming door je gazon elk jaar voldoende te bemesten (en te bekalken, waar nodig) en het niet te kort te maaien.
Wie zijn gras maait met een mulch-maaier of een robotmaaier(>info)
| Hoe vaak moet je mos behandelen
Mos kun je het beste verwijderen wanneer de grond niet bevroren is en wanneer er geen zware regen wordt verwacht. Wij adviseren de maanden februari, maart, april, augustus en september. Het beste is dat de temperatuur goed is (boven de 5 graden in de nacht) zodat je gazon na het verticuteren ook snel kan herstellen.