strooi nu kalk

strooi nu kalk
kalk voor gazon

Aanbevolen post

10 tips voor het winterklaar maken van je gazon

10 tips voor het winterklaar maken van het gazon 10 tips voor het winterklaar maken van je gazon Het winterklaar maken van je gazon is bela...

  wat kun je in maart aan het gazon doen

wat kun je in maart aan het gazon doen

In maart kun je aan de slag met het onderhoud van het gazon

wat kun je in maart aan het gazon doen

In maart begint de temperatuur te stijgen en gaat alles in de tuin weer groeien en bloeien. Maart kan echter ook nog koud zijn en er is nog vaak nachtvorst. Bij lage temperaturen moet je wel opletten wat je kunt doen aan het onderhoud van je gras.



In dit artikel vertel ik je over:

1.    Kun je in maart al het gras maaien

2.    Kun je in maart al verticuteren

3.    Kan je nog kalk strooien in maart

4.    Kun je in maart al het gazon bemesten


1. Gras maaien in maart

Bij een bodemtemperatuur onder de 5°C-8°C stopt gras met groeien en is het gras maaien niet nodig. Je gazon gaat dan als het ware in winterslaap tijdens de koude maanden. Indien er geen nachtvorst meer is en de temperatuur boven de 5 graden in de nacht beginnen de knopjes en blaadjes aan de bodem te groeien. Dan is het ook de tijd om je gazon te maaien. Daarom is je gazon maaien een klusje voor in de lente, zomer en herfst. Over het algemeen maai je je gras van maart tot en met oktober. Het artikel gras maaien vertelt je alles over goed maaien van het gazon.

2. Gazon verticuteren in maart

Ook voor het verticuteren geldt dat er in ieder geval geen nachtvorst meer is. Het gras kan na het verticuteren bij een goede temperatuur boven de 5 - 8 graden ook beter herstellen en groeien. Wacht het best met verticuteren van je gazon tot de bodemtemperatuur boven de 8°C is. Meestal is dit tussen maart en september. 

Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. De verticuteer hark of verticuteermachine bestaat uit een aantal flink scherpe messen. Deze messen gaan tot  ongeveer 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark zo uit het gras geharkt worden.

Verticuteer de eerste keer niet te diep. Rij gelijkmatig over de volledige lengte en breedte van het gazon. Schrik niet van de hoeveelheid resten die er achterblijven na het verticuteren. Met een bladhark kan je het mos en grasresten makkelijk bij elkaar harken. Lees hier verder over verticuteren>

3. Kalk strooien in maart

Kalk kun je het hele jaar strooien, maar de beste periode is tussen half oktober en half februari. Door de vele regens of de sneeuw lost de kalk dan gemakkelijk op en dringt hij snel de bodem in. Eén gift per jaar is doorgaans voldoende voor een goede zuurgraad van de grond. Een goede zuurgraad is doorgaans tussen de 5 en 7. Wil je de zuurgraad meten dan kun je dit eenvoudig doen door een grond test.

Er zijn verschillende soorten kalk die je kunt strooien. In het artikel Kalk vertel ik je alles over de soorten en het gebruik ervan.

4.    Bemesten in maart

Ook voor het bemesten van je gazon moet je kijken naar de temperatuur die in de nacht boven de 8°C dient te zijn. Het beste is dat de temperatuur ongeveer twee weken in de nacht op of rond de 8°C is. 

De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober).

Op de pagina bemesting is alle informatie over de soorten en werking van gazonvoeding te lezen.


Conclusie

In maart kun je dus al veel aan het onderhoud van je gazon doen. De temperatuur moet echter wel goed zijn. Verticuteren, maaien, kalken en bemesten zijn dan de onderhoudsklusjes.


De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!