Mos in gazon

Mos in gazon

De Grasdokter|mos in gazon

 Wat is mos en wat doet het met je gazon?

mos in gazon





Wat is mos

Mossen zijn kleine, kruidachtige landplanten, die tot dicht op elkaar gepakt groeien in matten of kussens op rotsen, bodem of op de stam of bladeren van bomen. 
Mossen zijn meestal groene planten, vaak met stengels en bladen.


Mossen zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken.


Wat is de functie van mos

Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.

Waarom heb je mos in de tuin?

Mossen komen vaak voor op schaduwrijke, vochtige plekken. Ook in het gazon kan mos ontstaan. Vaak gebeurt dat als het gras te kort gemaaid is of als de bodem te zuur is. 

Ook een slechte beluchting draagt bij aan mos vorming.


Wat zegt mos over de grond?

Mos is meestal een indicatie dat de bodem te vochtig is. Vaak groeit mos juist op die plekken in de tuin waar het vochtig en donker is en waar bijvoorbeeld veel hoge bomen staan die zorgen voor schaduw. Mos groeit ook graag op zure (zand-)gronden.

Wat is het beste tegen mos?

Door je gazon regelmatig te bemesten maak je het gras beter bestand tegen mosvorming. Mest bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die je gras sterker maken. Een andere goede manier om mos te voorkomen is door het gebruik van kalk. Door je gazon te bekalken beïnvloed je de zuurtegraad van de ondergrond.

Hoe voorkom je mos in het gazon?

Mos houdt dus erg van zure grond. Dan is het zaak om je grond minder zuur te maken, zodat het gras onaangenaam wordt voor mos. Dat doe je door je grasmat te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem verhoogt en een betere conditie krijgt.


Meer over het onderwerp mos:


schaduw gras


Laat je gazon goed groeien in de schaduw en voorkom mos door te kiezen voor het juiste graszaad en onderhoud.

Hoe je dit doet lees je op de volgende pagina>>





kalk gazon

Wanneer strooi je welke kalk op het gazon


De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!