Een mol is je gazon aan het vernielen
Je kent dat wel, alles netjes, mooi gazonnetje zie je opeens een paar van die molshopen in het gras.Voordat je er erg in hebt heeft een mol je complete gazon vernield.
Wat kun je tegen mollen in je tuin doen en hoe houd je het lieve beestje uit je tuin:
Het is lastig om mollen uit de tuin te weren. Een tuin met een gezond ecologisch evenwicht heeft wormen (mits de grond daartoe geschikt is). Als een aanwezige mol bestreden is dan is de kans groot dat een andere mol vanuit een buurtuin het
gebied weer inneemt. Dat gebeurt ook in het voorjaar als de jonge mollen het nest verlaten en op zoek gaan naar een eigen territorium.
Er is veel op het gebied van de strijd tegen de mol: mollenklemmen, gebroken glas, gifgas, rook (vuurwerk, krant) en apparaten die mollen elektrocuteren. Deze zijn niet diervriendelijk en hebben een wisselend succes.
Vriendelijker methodes zijn het ingraven van flessen die een door de wind veroorzaakt mol-onvriendelijk geluid maken.
Planten van keizerskronen. Keizerskronen stinken en de geur lijkt op die van vossen.
De mollenklem is online verkrijgbaar bij bol.com
De molshopen zul je dicht en plat moeten drukken en hier zul je het gazon moeten bij zaaien
Gebruik bij de aanleg eventueel mollengaas. Houdt er wel rekening mee dat je niet of nauwelijks het gazon kunt verticuteren én dat je dit gaas altijd weer tegenkomt en lastig te verwijderen is als je de tuin verandert.
Of laat dag na dag 10 minuten lang (hemel)water in de ingang lopen. De mol zal naar een drogere plaats verhuizen.
Tenslotte kun je mollen ook met stank bestrijden!
Maak gier met bladeren van vlierstruiken of knoflook en uien (de bollen of gewoon de opgespaarde schillen):
Leg 1 kg bladeren in 10 l water en laat het mengsel 10 dagen staan. Voeg er eventueel wat urine, katten- of hondendrollen aan toe. Giet de gier onverdund in de gangen. Denk wel aan de buren, en aan je eigen comfort! Honden- of kattenkeutels, haar van deze huisdieren of mensenhaar rechtstreeks in de gangen plaatsen kan natuurlijk ook.
bron: plantenplagen.nl en velt.be