Welkom bij de Grasdokter

De Grasdokter is in het leven geroepen omdat wij als graszodenkwekerij veel vragen kregen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon

Op deze site vind je veel informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, ziekten en plagen

Staat jouw vraag of probleem er niet bij , aarzel dan niet om contact op te nemen via het contactformulier

Laten we samen zorgen voor een mooi groen maar vooral gezond gazon!

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen van onze graszoden zodat we ook zeker zijn van de werking voor een mooi en groen grasveld

Help! een mol in mijn gazon

Help! een mol vernielt mijn gazon.

Een mol is je gazon aan het vernielen

mol in gazonJe kent dat wel, alles netjes, mooi gazonnetje zie je opeens een paar van die molshopen in het gras.


Voordat je er erg in hebt heeft een mol je complete gazon vernield.

Wat kun je tegen mollen in je tuin doen en hoe houd je het lieve beestje uit je tuin:

Het is lastig om mollen uit de tuin te weren. Een tuin met een gezond ecologisch evenwicht heeft wormen (mits de grond daartoe geschikt is). Als een aanwezige mol bestreden is dan is de kans groot dat een andere mol vanuit een buurtuin het gebied weer  inneemt. Dat gebeurt ook in het voorjaar als de jonge mollen het nest verlaten en op zoek gaan naar een eigen territorium.

mol in de tuin

Er is veel op het gebied van de strijd tegen de mol: mollenklemmen, gebroken glas, gifgas, rook (vuurwerk, krant) en apparaten die mollen elektrocuteren. Deze zijn niet diervriendelijk en hebben een wisselend succes.

Vriendelijker methodes zijn het ingraven van flessen die een door de wind veroorzaakt mol-onvriendelijk geluid maken of het planten van keizerskronen. Keizerskronen stinken en de geur lijkt op die van vossen.Een ijzeren paal met bovenaan een metalen plaatje in de grond heeft hetzelfde effect.Door de wind slaat het plaatje tegen de paal en zo veroorzaakt het trillingen.mollenverjager

De mollenklem en mollenverklikker zijn verkrijgbaar bij de Grasdokter

In de handel zijn ook apparaatjes te koop die in de molshoop geplaatst worden en die de grond doen trillen en een hoog-frequent geluid voortbrengen – daar houden mollen ook niet van. Vaak werken deze apparaten op een zonnecel.


De molshopen zul je dicht en plat moeten drukken en hier zul je het gazon moeten bij zaaien
Gebruik bij de aanleg eventueel mollengaas.

Mollengaas houdt de mol niet van. Houdt er wel rekening mee dat je niet of nauwelijks het gazon kunt verticuteren én dat je dit gaas altijd weer tegenkomt en lastig te verwijderen is als je de tuin verandert.

Ook grazende dieren veroorzaken trillingen in de grond. Hetzelfde principe ligt aan de basis van de elektrische trilapparaten die mollen verjagen met ultrasone geluiden. 

Of laat dag na dag 10 minuten lang (hemel)water in de ingang lopen. De mol zal naar een drogere plaats verhuizen.

Tenslotte kun je mollen ook met stank bestrijden. Maak gier met bladeren van
vlierstruiken of knoflook en uien (de bollen of gewoon de opgespaarde schillen).
Leg 1 kg bladeren in 10 l water en laat het mengsel 10 dagen staan. Voeg er eventueel wat urine, katten- of hondendrollen aan toe. Giet de gier onverdund in de gangen. Denk wel aan de buren, en aan je eigen comfort! Honden- of kattenkeutels, haar van deze huisdieren of mensenhaar rechtstreeks in de gangen plaatsen kan natuurlijk ook.

bron: plantenplagen.nl en velt.be

Geen opmerkingen:

© Copyright 2022 de Grasdokter