Gazon verticuteren… of niet?

Gazon verticuteren… of niet?

Gras verticuteren-Hoe en wanneer een gazon verticuteren

Moet je de mat elk jaar verticuteren of niet?

Een diepgroene grasmat vraagt aandacht en onderhoud. 

gazon verticuteren

In het voorjaar duikt er vaak mos op en ontstaat er veelal een viltlaag tussen het gras. 

Mos en vilt maken het een gazon knap lastig. Het is daarom noodzakelijk het mos te bestrijden en daarna te verticuteren, zodat het gazon opnieuw de nodige ademruimte krijgt om te groeien.

Door intensief onderzoek en na vele positieve testen brengt DCM je Meststof Microgazon Plus. Dankzij de 5-voudige werking van DCM Meststof Microgazon Plus maak je het jezelf erg gemakkelijk! Want met deze gazonmeststof heb je ook een indirecte werking tegen mos en hoef je veel minder te verticuteren. 

Het resultaat? Met weinig werk een diepgroen, gelijkmatig groeiend gazon, zonder vilt en mos.

verticuteren gazon niet nodig

De 5-voudige werking die verticuteren overbodig maakt

Minder verticuteren

De nuttige bacteriën die via DCM Meststof Microgazon Plus worden aangebracht in de gazonbodem, stimuleren het bodemleven waardoor je minder hoeft te verticuteren. Zij doen al het werk voor je. Je hoeft dus veel minder vaak een verticuteermachine te huren.


Indirecte werking tegen mos

DCM Meststof Microgazon Plus heeft een indirecte werking tegen mos. Dit betekent dat het product eerst via de wortels moet worden opgenomen. Het mos wordt vervolgens geel en bruin en sterft af.

Gazonmeststof

DCM Meststof Microgazon Plus is een organisch-minerale gazonmeststof die het gazon voedt voor minimaal 100 dagen. Ze bevat bovendien magnesium voor een frisgroene graskleur en is rijk aan kalium voor een sterke en robuuste grasmat die weerstand biedt tegen betreding, koude en droogte.

Kalk

De aanwezigheid van kalk betekent extra gebruiksgemak. De toegevoegde kalk ontzuurt licht de bodem, waardoor de nuttige bacteriën optimaal blijven werken. Bovendien verbetert de kalk de opneembaarheid van de voedingselementen door het gras en helpt zo de vorming van mos verhinderen.

Nuttige bacteriën

DCM Meststof Microgazon Plus bevat toegevoegde nuttige bacteriën. Deze bacteriën versnellen de afbraak van maairesten en afgestorven mos, waardoor de viltlaag verminderd wordt.

DCM Meststof Microgazon Plus is ontwikkeld met de unieke MINIGRAN® TECHNOLOGY waardoor elk korreltje exact dezelfde samenstelling bevat.

Tip

DCM Meststof Microgazon Plus is de ideale meststof voor gazons met mulching- of robotmaaier.

Bij een robotmaaier wordt het gras op zeer regelmatige tijdstippen fijn versnipperd en op het gazon verspreid. Na vertering van dit maaisel door bacteriën dient het als voeding voor het gazon. Dit proces verzuurt echter de grond en er is voldoende bacteriële activiteit nodig om het maaisel om te zetten in voeding. DCM Meststof Microgazon Plus is daarom de ideale meststof voor dergelijke gazons: het bevat naast organische voeding ook kalk om de verzuring tegen te gaan en bacteriën die de omzetting van het maaisel zullen versnellen.

Wanneer te gebruiken?

voorjaar – zomer – najaar


Voor een optimaal resultaat pas je DCM Meststof Microgazon Plus driemaal per jaar toe op elk type sier-, speel of sportgazon. Hierdoor zal mos je gazon niet langer ontsieren en hoef je je niet langer te bekommeren om te verticuteren. Gebruik DCM Microgazon Plus bij voorkeur net na een maaibeurt, bij vochtig weer en een temperatuur boven de 10°C.


Waarom je gazon ... 3 x per jaar bemesten?

Om grasplantjes voldoende voeding te geven. Van een grasplantje wordt veel gevraagd: er wordt op gelopen of gespeeld en elke week worden zijn bladeren deels afgeknipt (maaien van gras) waardoor het veel voeding nodig heeft om zich te herstellen en sterk te blijven.

Om mosgroei en onkruidvorming te voorkomen. Door het gazon regelmatig te bemesten, blijven de graszoden mooi dicht en wordt mosgroei en onkruidvorming afgeremd.

Om een mooie groene kleur te behouden. Wanneer je dit niet doet, zal het gazon er na enkele jaren opnieuw niet meer uitzien met een hoop werk en kosten als gevolg.

Waarom bacteriën in de tuin belangrijk zijn?

Bacteriën zijn nodig om meststoffen om te zetten tot voedingsstoffen, die op hun beurt opgenomen worden door planten. Bacteriën zorgen tevens voor een optimale bodemstructuur en versnellen de composteringsprocessen waardoor de viltlaag en het dode mos verdwijnen:minder verticuteren is het resultaat.

Maar wat is nu die viltlaag in het gras? 

De viltlaag in het gazon is een verstikkende laag die ontstaat door opstapeling van afgestorven gras en plantendelen. Deze laag houdt vocht op, net als een spons, en houdt lucht tegen waardoor de bodem niet langer kan ademen. Dit kan aanleiding geven tot een ziek gazon, slecht groeiend gras of nog meer mos. Een viltlaag kan je verwijderen met een hark, een verticuteermachine of je roept de hulp in van de juiste bacteriën zoals in het DCM Micro Plus jaarprogramma.

Gerelateerde artikelen:

* Mos in het gazon>>


* Stappenplan gazon verticuteren>>


* Hoe kan ik mos en vilt verminderen>>

bron: DCM,SteenbergenGraszoden

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!