Tuinproducten voor u op een rijtje gezet:

TuinTuin
01 maart 2021

Bepaal de grondsoort in de tuin

Welke grondsoort heb ik in mijn tuin?

bepaal de grondsoort in de tuin

 

De grondsoort in de tuin kun je eenvoudig bepalen door een handvol natte grond te nemen en deze goed te kneden.

Het is belangrijk om de grondsoort van je tuin te weten om problemen zoals een slechte bodemstructuur en uitgedroogde grond te voorkomen.

Bepaal de samenstelling van de grond:

Zandgrond

Valt na het kneden de natte bol grond meteen uit elkaar, dan heb je te maken met een zandgrond. Een zandgrond bestaat uit grove korrels waartussen veel lucht zit. De grond is licht en makkelijk te bewerken. Helaas kunnen water en voedingsstoffen niet worden vastgehouden in dit type bodem. Het waterhoudend vermogen van de grond kan verhoogd worden met zandgrondverbeteraar Bentoniet(info>>). Dankzij de kleimineralen zullen water en voedingsstoffen langer vastgehouden worden en vrijgegeven wanneer de planten er nood aan hebben.

Kleigrond

Kan je de natte grond rollen tot de dikte van een potlood, dan heb je te maken met een kleigrond. Een kleigrond is heel vruchtbaar, maar moeilijk te bewerken. In de zomer droogt hij uit en wordt zeer hard, terwijl in de winter een kleverige massa ontstaat. Door kleigrondverbeteraar Lava (info>>)in de bodem te mengen kan het water beter afgevoerd worden en krijgt de grond een kruimelige structuur. Zo krijgen de plantenwortels weer ademruimte om te groeien.

Leemgrond

Kan je de natte grond rollen tot de dikte van een worst, dan heb je te maken met een leemgrond. Een leemgrond is heel vruchtbaar en gemakkelijk te bewerken. Bovendien spoelt het overtollige water weg waardoor steeds de juiste verhouding water en lucht behouden blijft. Een jaarlijkse onderhoudsbekalking en bemesting is het enige wat een leemgrond nodig heeft.


bron: DCM en Steenbergengraszoden