Bepaal de grondsoort in de tuin

Bepaal de grondsoort in de tuin

Bepaal de grondsoort in de tuin

Welke grondsoort heb ik in mijn tuin?

bepaal de grondsoort in de tuin

 

De grondsoort in de tuin kun je eenvoudig bepalen door een handvol natte grond te nemen en deze goed te kneden.

Het is belangrijk om de grondsoort van je tuin te weten om problemen zoals een slechte bodemstructuur en uitgedroogde grond te voorkomen.

Bepaal de samenstelling van de grond:


bodemanalyse testkit
meer informatie>
Eenvoudige en snelle test

Meet de zuurtegraad en voedingstoestand van de bodem
Persoonlijk advies via DCM Garden
Eén meting voor meerdere adviezen






Lees op de volgende pagina wat het bodemleven doet...


Zandgrond

Valt na het kneden de natte bol grond meteen uit elkaar, dan heb je te maken met een zandgrond. Een zandgrond bestaat uit grove korrels waartussen veel lucht zit. De grond is licht en makkelijk te bewerken. Helaas kunnen water en voedingsstoffen niet worden vastgehouden in dit type bodem. Het waterhoudend vermogen van de grond kan verhoogd worden met zandgrondverbeteraar Bentoniet(info>>). Dankzij de kleimineralen zullen water en voedingsstoffen langer vastgehouden worden en vrijgegeven wanneer de planten er nood aan hebben.


Kleigrond

Kan je de natte grond rollen tot de dikte van een potlood, dan heb je te maken met een kleigrond. Een kleigrond is heel vruchtbaar, maar moeilijk te bewerken. In de zomer droogt hij uit en wordt zeer hard, terwijl in de winter een kleverige massa ontstaat. Door kleigrondverbeteraar Lava (info>>)in de bodem te mengen kan het water beter afgevoerd worden en krijgt de grond een kruimelige structuur. Zo krijgen de plantenwortels weer ademruimte om te groeien.

Leemgrond

Kan je de natte grond rollen tot de dikte van een worst, dan heb je te maken met een leemgrond. Een leemgrond is heel vruchtbaar en gemakkelijk te bewerken. Bovendien spoelt het overtollige water weg waardoor steeds de juiste verhouding water en lucht behouden blijft. Een jaarlijkse onderhoudsbekalking en bemesting is het enige wat een leemgrond nodig heeft.


groenkalk
informatie groenkalk>

leve de bodemAlles over de een gezonde bodem nalezen? "Leve de bodem" is te bestellen op Landleven: 









grond soort




Lees meer over grond soorten>




bron: DCM en Steenbergengraszoden

De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!