Gazon met strakke rand - De Grasdokter

Gazon met strakke rand

KANTOPSLUITINGEN VOOR HET GAZON

gazon met strakke rand

Het bijhouden van de graskanten hoort ook bij het onderhoud van het gazon.
Om een strakke afscheiding tussen de bestrating en het gazon te krijgen, moet het gras worden afgestoken. Daarnaast kun je na het maaien altijd de kanten bijknippen.

Een gazon met een strakke rand blijft perfect in vorm door gebruik te maken van kantopsluitingen. Een kantopsluiting maakt een strakke afscheiding tussen gazon en bestrating of grind.

Door een kantopsluiting kan je gazon nooit meer ongelijk buiten de lijnen van de  perken gaan groeien en de lijn van het gras is dan ook superstrak. Je hoeft dus ook nooit meer de graskanten af te steken! 

Soorten kantopsluitingen

Een kantopsluiting(info:>>) ziet eruit als een lange strip die je om het gazon heen kunt leggen. Handig is dat een kantopsluiting vaak in allerlei vormen gebogen kan worden, waardoor je het gazon precies kunt aanleggen in de vorm die jij wilt. De strips of banden zijn meestal gemaakt van kunststof, cortenstaal, aluminium of een ander metaal.


Kantopsluitingen van cortenstaal(info:>>) kleuren na verloop van tijd roestbruin, wat zorgt voor een prachtig contrast met groene planten. Naast cortenstaal is het ook mogelijk om gebruik te maken van zinken kantopsluitingen(info:>>) . Verzinkt staal is bij uitstek geschikt voor gebruik in de open lucht. Deze kantopsluitingen hebben namelijk een beschermende zink(legerings)laag die zich chemisch verbindt met het staaloppervlak, zodat het niet kan afbladderen.

Kantopsluiting aanleggen

Kantopsluitingen aanleggen is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is een goede hamer om ze in de grond te slaan. De strips kunnen gemakkelijk aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze om elk gazon passen. Steek wel eerst de kanten van je gazon netjes af voor je de kantopsluiting plaatst. 

Kant opsluitingen: Waar te koop?

Je kunt voor een kantopsluiting natuurlijk altijd kijken bij het dichtstbijzijnde tuincentrum. Ook via bol.com>>is veel verkrijgbaar.

Kantjes steken

Het gras moet twee keer per jaar worden afgestoken. Zo krijg je een mooi strakke afscheiding met de bestrating. Dit kun je gemakkelijk doen met een speciale graskantensteker (info:>>) in de vorm van een halve maan. Kantjes steken kan ook met een spa, maar vanwege het enigszins holle blad worden de kanten dan minder mooi recht. 

Graskanten bijknippen

Je kunt de graskanten altijd na het maaien bijknippen. Daarnaast is het verstandig om dit in ieder geval in april een keer te doen. Knip ze daarna om de paar weken even bij. Je kunt daarvoor een grasschaar(info:>>) of een heggenschaar gebruiken. Je kunt ook een rand met klinkers rondom het gazon leggen. De grasmaaier kan daardoor over de klinkers rijden en zo de grasranden gelijk met het straatwerk afmaaien.

Bron: De grasdokter >>op Grasdokter op Pinterest

Ook interessant:

Gras maaien>>

Welke bemesting is goed voor het gazon>>