aanleg gazon

aanleg gazon

De Grasdokter - De beste tips voor het aanleggen van een gazon

Handige tips voor het leggen van graszoden

gras leggen


Gazon aanleggen

Een gazon aanleggen is niet moeilijk maar je moet er wel de tijd voor nemen en de juiste stappen volgen. Er zijn twee manieren waarop je een gazon kunt aanleggen: met graszaad of met graszoden / grasmatten.


Gazon aanleggen met graszoden

Wanneer je snel resultaat wil dan kun je het beste kiezen voor grasmatten. Veertien dagen na het leggen beschik je dan al over een dichte grasmat waar je over kunt lopen. Verder hoef je er ook niet bang voor te zijn dat de vogels er met het graszaad vandoor gaan of dat het gras niet gelijkmatig opkomt. Een gazon met grasmatten is wel een stuk duurder dan een gezaaid gazon. Voor kleine oppervlakken valt de prijs in de regel nog erg mee maar bij grote gazons kun je op de kosten besparen door het in te zaaien.

Stappenplan zelf graszoden leggen
stappenplan gras leggen

1.    Spit of frees de grond goed om.

Om te voorkomen dat er verdichtingen in de grond zitten, waar de nieuwe graswortels niet doorheen kunnen groeien moet de grond goed omgeet worden door te spitten of te frezen. 

2.    Verwijder onkruid, wortels en stenen. 

3.    Breng een goede bodemverbeteraar (compost) aan. 

Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van de conditie van de grond en het soort grond. Een goede gazonbodem ziet er zwart uit, is zanderig van structuur en is licht-zuur.

4.    Laat de grond goed bijzakken of inklinken. 

Het beste is om de grond een week of twee met rust te laten. Sproeien of een goed regenbui laat de grond het beste bij zakken.

5.    Egaliseer de grond. 

Besteed hier voldoende tijd aan. Voor het beste resultaat gebruik je een hark maar je kunt de grond ook aanstampen met je voeten. Met de achterkant van een hark maak je de grond mooi egaal vlak. Ook een tuinwals is handig voor het egaliseren van de grond.
De graszoden zijn circa 1 ½ - 2 cm dik , dit kunt u ook aanhouden bij het egaliseren van de grond door 1 ½ - 2 cm onder het straatwerk te blijven. Op deze manier maait u de graszoden gelijk met het straatwerk


5.    Leg de graszoden in steensverband strak tegen elkaar. 

Druk de randen goed tegen elkaar om uitdroging te voorkomen.
Leg de graszoden altijd op vers geharkte, vochtige grond, dus geen stof en geen modder.
U kunt de graszoden op lengte en breedte afsnijden d.m.v. een stevig en scherp mes of een kantensteker. 
Wij adviseren om geen stukken van kleiner dan 30 cm bij 30 cm te verwerken in verband met vergrote kans op uitdroging.


6.    Goed Sproeien

Om te zorgen dat de graszoden goed kontact met de ondergrond maken, kunt u het gras aanwalsen of ruimschoots beregenen.
Zolang de graszoden nog niet zijn vastgegroeid dient u, afhankelijk van de weersomstandigheden, regelmatig te beregenen. Het water moet door de zoden de ondergrond nat maken. (controleer dit door een klein stukje zode op te lichten).Per watergift dient u minimaal 15 mm te beregenen. 
Beter veel dan te weinig sproeien is hierbij uw leidraad.
Nadat de graszoden na ongeveer 2 á 3 weken goed aangeworteld zijn, kunt u het aantal keren dat u beregend terugbrengen, mits de weersomstandigheden dit toelaten.


7.    Maaien nieuwe graszoden.

Na het leggen van graszoden kunt u de grasmat al na 1 week maaien. Hierbij dient u de maaier in de hoogste stand te zetten en alleen de topjes af te maaien. Bij iedere maaibeurt zet u de maaier weer een standje lager totdat u op de juiste maaihoogte bent. Rij voorzichtig over het gras omdat het nog niet overal vast gegroeid zal zijn.

Samenvatting aanleg gras

stappenplan gras leggen





Meer informatie over aanleggen van een gazon:

gras leggen
gras zaaien of leggen                         





De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.


De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!