De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!

  egaliseren

egaliseren

De Grasdokter-grond voor gazon egaliseren

 Wat is egaliseren?

grond egaliseren



Onder egaliseren verstaan we het gladstrijken of gelijk maken van de onder grond.

Door de grond te egaliseren, zorg je ervoor dat deze lange tijd gelijk blijft. Je voorkomt hiermee een verzakking van de ondergrond, plasvorming of afwateringproblemen.

Door je tuin te egaliseren, maak je de bodem zaai- en bouw klaar.

Hoe egaliseer je een tuin?

Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. 

Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen. Je kan ook een flinke regenbui afwachten of de sproeier aanzetten. Het beste is om de grond een week of twee in te laten klinken ofwel te laten rusten zodat het bij kan zakken.

Wat heb je nodig om de grond te egaliseren?

Houten planken en touw
Een platte schop/schep
Een groot stuk hout (grond egaliseren met pallet is aan te raden!)
Een hark
Een sproeier of tuinslang
Kruiwagen
Veilige handschoenen en schoenen
Wals

Stappenplan egaliseren


Stap 1: De tuin leegmaken, 

Planten, bladeren, boomwortels, een vijver, noem maar op! De tuin dient echt helemaal leeg en kaal te zijn. Pas als dat gedaan is kan er verder gegaan worden met de volgende stap. 

Stap 2: Markeren, egaliseren tuin

Het woord zegt het eigenlijk al. Het gebied dat aangepakt moet worden gaat u markeren, oftewel, afbakenen.
Een gemakkelijke manier om dit te doen is door houten stokjes in de grond te steken. Op deze manier markeer je je werkterrein. 

Stap 3: Het niveau aangeven, 

met andere woorden, je gaat de hoogte van de grond aangeven. Dit kan door een draad te spannen tussen de stokjes. Het hoogste punt dient duidelijk aangegeven te zijn want dit is straks het beginpunt om te beginnen met egaliseren. Deze manier gebruikt men zowel bij het verhogen als bij het verlagen van het gebied. 


Stap 4: Draad waterpas maken, 

Leg een meetlint naast het draad en meet overal de afstand tussen het meetlint en het draad. Indien nodig kan de afstand bijgewerkt worden. Dit is erg belangrijk om een goed eindresultaat te verkrijgen. 
Nog extra checken of alles helemaal in orde is. Liggen er geen stenen meer? Zijn de boomwortels weg? Is echt alles weggehaald? Dit is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat!

Stap 5: Nieuwe aarde toevoegen, 

Een belangrijke stap. Een mix van aarde, zand en bemesting is prima als je een gazon gaat aanleggen of met beplanting gaat werken. Is je wens een zwembad of een vijver? Of ga je liever bestraten en een schuurtje bouwen? Dan is wit zand goed genoeg. 

Stap 6: Harken

De grond of zand gelijkmatig verspreiden met een hark is het volgende wat je gaat doen, een gemakkelijke stap/.

Stap 7: Controleren of de tuin egaal is. 

Het is belangrijk dat het niveau overal gelijk is. Controleer dat, meet de afstand tussen het lint en de ondergrond op. Mocht het nog niet helemaal egaal zijn dan kan dit met een hark bijgewerkt worden. 

Stap 8: De grond aanstampen, 

Dit kan met een schep gedaan worden. Mocht het om een groot gebied gaan, dan is een roller, ook wel wals, wellicht handiger.

Hoe grond aandrukken?

Je kunt de aarde zelf 'aanstampen' en met een hark vlakstrijken. Ook kun je gebruik maken van een wals (roller), waarmee de ondergrond goed aangedrukt wordt. 
Bij zware grondsoorten kun je teelaarde op brengen na deze bewerking, zodat je met deze grond makkelijk de toplaag kunt egaliseren.

Stap 9: De grond laten rusten, 

Oftewel, het inklinken van de grond. 
Laat de grond ongeveer twee dagen helemaal met rust. Mocht het niet regenen, besproei de grond dan regelmatig met wat water want de grond mag niet te droog worden. 

Als alles stappen doorlopen zijn is de grond nu mooi egaal. Nu is het tijd om te gaan beginnen met het uitvoeren van het eigenlijke project. De vijver, de graszoden, het schuurtje, het is allemaal mogelijk.

stappenplan egaliseren