Plaaginsecten in de siertuin

insecten in de tuin ; is dit goed of niet goed?

Je kunt ook zónder gebruik van bestrijdingsmiddelen de siertuin of moestuin beheren. 

plaaginsecten in de siertuin

Zo blijft het water én de bodem schoon.

Voorkom plaaginsecten zoals luizen, emelten (larve langpootmug) en slakken door het stimuleren van natuurlijke vijanden: vogels, spinnen, lieveheersbeestjes en egels


slakken bestrijden
bekijk bio-antislak
U trekt ze aan door nestkastjes te plaatsen, bloemen met nectar in de tuin te zetten en rommelhoekjes te creëren.


*Vang slakken door het ingraven van een glazen potje met bier. Alle slakken verzamelen zich “aan de bar”. Schenk om de twee dagen een nieuw drankje voor de slakken in. Of gebruik Bio slak van DCM
aaltjes tegen engerlingen
Bekijk aaltjes

*U kunt ook aaltjes inzetten als milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmethode tegen slakken, emelten, engerlingen en meer.

*Gebruik geen slakkenbestrijdingsmiddelen. Die zijn namelijk ook giftig voor dieren die u wel graag in uw tuin ziet en die de slakken eten.*Leg jute zakken of rabarberbladeren op de grond. De slakken kruipen eronder en daarna kunt u ze verplaatsen.

*Last van luizen? Meng een liter water, een eetlepel vloeibare groene zeep en een eetlepel spiritus door elkaar. Schud goed en verstuif het mengsel met een plantenspuit over de luizen.

Wilt u luizen voorkomen op een rozenstruik? Plaats er dan lavendel onder.
Lieveheersbeestjes, spinnen en oorwormen zijn de natuurlijke vijanden van luizen. Zij houden van rommelige hoekjes met organisch materiaal waarin zij kunnen schuilen en jagen. Maak dus een takkenhoopje, of laat wat langere kruiden staan. Egels vinden dit ook prettig en eten weer de slakken op.

*Mieren hebben een hekel aan houtzaagsel, tomatenplanten, afrikaantjes en goudsbloemen.

*Stinkende containers? Doe een scheutje natuurazijn of baking soda in uw container. Werkt prima tegen maden en vliegjes.

*Hang nestkastjes op in uw tuin. Vogels eten slakken, emelten, luis, enzovoort.
Emelten en engerlingen (larve kever) eten onkruiden. Houd uw tuin dus onkruidvrij als u deze insecten wilt voorkomen. 

U kunt ook Pyrethrum mengen met zemelen en dit verspreiden in de tuin. Hier houden ze niet van. Deze middelen zijn te koop bij het tuincentrum.
milievriendelijk tuinieren

meer adviezen: boekje milieuvriendelijk tuinieren

Overzicht van hulpmiddelen voor het bestrijden van plagen in de tuin:
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou wordt de prijs (uiteraard) niet hoger.

bron: schoonwater
© Copyright 2022 de Grasdokter